Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu René Seghers, autor al biografiei sopranei Hariclea Darclée

Publicat: vineri, 26 Mai 2023 , ora 14.44

La Banca Națională a României va avea loc luni, 29 mai 2023, un concert cameral inedit. În program - arii din opera "Enoch Arden", dedicată sopranei Hariclea Darclée de Alexis Catargi - compozitor și diplomat român de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. De asemenea, vor fi interpretate două cântece compuse de Grigore Ventura și, respectiv Eugen Ceaur Aslan pentru soprana Hariclea Darclée. În cadrul evenimentului, René Seghers (organizator de spectacole de operă și concerte) va prezenta un amplu volum biografic pe care l-a dedicat sopranei Hariclea Darclée, incluzând și fotografii colorate digital.

Mai multe detalii aflăm de la René Seghers:


Prezentarea recentului dumneavoastră volum - o biografie amplă a sopranei Hariclea Darclée, precum și un concert care include arii din opera Enoch Arden a compozitorului român Alexis Catargi (o partitură considerată a fi fost pierdută, pe care ați redescoperit-o), constituie principalele momente ale evenimentului care va avea loc în data de 29 mai. Vă rog să ne oferiți mai multe detalii.

Am lucrat 22 de ani la această biografie a Haricleei Darclée. Este o carte foarte frumoasă, care include și fotografii colorate digital alături de o cronologie completă a carierei artistei, reconstituind astfel viața acesteia. Sunt informații detaliate despre cântăreții care i-au fost parteneri de scenă, operele pe care le-a cântat, teatrele în care a lucrat, întâmplări din viața ei, titlurile de operă ce i-au fost dedicate și pe care le-a interpretat în primă audiție absolută - precum La Wally, Iris, Tosca. Sunt titluri pentru care există și înregistrări cu Darclée, inclusiv ale unor opere mai puțin cunoscute, precum Condor de Carlos Gomes și Hero e Leandro de Luigi Mancinelli. Excepție face unica creație românească dedicată ei, Enoch Arden de Alexis Catargi, interpretată de Darclée, în premieră absolută, în 1906. Așa că am început să caut partitura considerată a fi fost pierdută. Am găsit-o în arhivele Bucureștiului, fără ca nimeni să fi știut de ea, dar am primit ajutor de la mai multe persoane. Este o operă cu o muzică fantastică, deosebit de atractivă, inclusiv din punct de vede vocal este avangardistă, cu un dramatism incredibil. Catargi își dorise să compună în stilul verist al timpului. Ariile care vor fi interpretate în concert nu se compară cu nimic din ce-ați ascultat vreodată. Am fost cu toții impresionați de sonoritățile fruste.

Cred că este important pentru România ca această operă să ajungă să fie cântată integral, dar deocamdată avem doar partiturile primelor 2 acte; actul al 3-lea încă lipsește, așa că dacă cineva îl identifică, să ne dea de veste!

În programul concertului sunt incluse și două cântece create cu dedicație pentru Darclée. Epistola de Grigore Ventura, compoziție datată în jurul anului 1882, pe când artista apărea încă cu numele de căsătorie, Hartulari și era cunoscută doar la nivel național, urmând ca mai apoi să plece la Paris. Am găsit partitura care este complet necunoscută. Iar a doua piesă - Serenada de Eugen Ceaur Aslan ce datează din perioada în care Darclée era deja faimoasă la nivel internațional; nu știu anul exact al compoziției, dar am reușit să identific și această partitură, pe care am cumpărat-o în cadrul unei licitații.


Cine vor fi interpreții concertului?

Soprana Mădălina Barbu va interpreta cele două cântece. La pian va acompania Liana Mareș, o pianistă binecunoscută în București, care m-a impresionat prin nivelul său profesional și modul său de a lucra cu cântăreții, ceea ce e foarte important pentru acest concert. Din Olanda va veni soprana Barbara Schilstra, o voce dramatică, potrivită pentru a readuce la viață ariile din Enoch Arden. Un prilej pentru o frumoasă colaborare între cele două țări.

Lumea mă întreabă cum de un autor olandez a scris în limba engleză o biografie a Haricleei Darclée? Ei bine, pentru că operele mele preferate sunt Iris și La Wally și astfel am descoperit că au fost dedicate Haricleei Darclée. Am căutat să aflu cine a fost această artistă, iar cercetarea m-a determinat să călătoresc în locurile în care ea a cântat, astfel că am adunat foarte multă informație, apoi am ajuns la București, am căutat în arhivele muzicale și așa am ajuns să scriu cartea.


Care va fi următoarea etapă în ceea ce privește opera Enoch Arden?

Vreau să înregistrez evenimentul de luni, ca apoi să văd dacă putem co-interesa Operele din România să prezinte această partitură, inclusiv să propun Festivalului Internațional "Geroge Enescu" acest lucru. Cred că din perspectivă istorică este important pentru România, fiind o operă scrisă înainte de cele ale lui Bretan sau Oedipe-ul lui Enescu. Bineînțeles, anterior fuseseră operele lui Caudella sau Stephănescu. Muzicologul Viorel Cosma, pe când era încă printre noi, mi-a spus că muzica acelor opere era de inspirație folclorică. Am ascultat și eu o înregistrare de prin 1960 a unei opere de Caudella, dar consider că Enoch Arden a constituit un pas important în demersul de instituționalizare a Operei Române, o acțiune finalizată în 1921. Enoch Arden nu a înregistrat un succes internațional la acea vreme, dar nu pentru că nu ar fi fost o operă de valoare, ci pentru că nu era suficient să compui o operă și apoi să o poți prezenta pe o scenă doar pentru că era bună. Acest lucru era valabil doar dacă aveai editorul potrivit, precum Ricordi sau Sonzogno și era și interesul acestuia să fie montat spectacolul; dar dacă nu aveai un asemenea editor - așa cum se întâmpla și în cazul lui Catalani, nu ți se interpretau lucrările. Erau și compozitori precum Carlos Gomes care doreau să-și păstreze drepturile de autor, dar teatrele erau dominate de cei precum Ricordi și nu prezentau creațiile cărora nu li se cesionau drepturile de autor. Astfel că a compune o operă, undeva, pe plan local și a fi apoi interpretată la nivel internațional, nu era posibil.


Cum putem cumpăra biografia? Este deja la vânzare versiunea în limba engleză? Preg
ătiți și o versiune în română?

Versiunea în limba engleză este disponibilă într-o ediție de lux.

Evenimentul de luni are două obiective - să trezim interesul pentru această muzică și să vedem dacă găsim o editură care să dorească publicarea unei traduceri a acestui volum. Este foarte important ca volumul să fie publicat și în română, nu doar în engleză, așa cum este important că există în engleză, întrucât o repoziționează pe Darclée în cadrul internațional al lumii lirice, așa cum merită, întrucât până în prezent erau foarte puține informații publicate despre ea. Volumul este rezultatul unei cercetări aprofundate, ce abundă în detalii despre viața artistei, reflectând munca mea timp de 22 de ani. Este relevant pentru publicul român, căci Darclée a fost cea mai titrată divă a acelor timpuri, prezentând opere în premieră - Puccini, Mascagni au compus pentru ea, ceea ce în prezent nu se mai întâmplă cu un succes precum atunci. Incontestabil, Darclée reprezintă în lumea operei un nume de faimă și mândrie al țării voastre.

Cartea poate fi comandată de pe site-ul darclee.com, dar este foarte scumpă, fiind o ediție de lux. Acesta este încă un motiv pentru care este necesar să fie publicată într-un alt format; eu nu fac un profit de pe urma ei, prin urmare este necesară o ediție accesibilă publicului larg.

Interviu realizat de Florica Jalbă