Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Răzvan Rădos, dirijorul Corului de Copii Radio

Publicat: miercuri, 24 Aprilie 2024 , ora 15.02

Tinerii membri ai Corului de Copii Radio susțin sâmbătă, 27 aprilie, un concert pe scena Sălii Radio sub titlul "Tribal". Dirijorul ansamblului, Răzvan Rădos, ne vorbește despre ideea din spatele evenimentului și despre câteva dintre surprizele pregătite de cor pentru publicul bucureștean.

 

În primul rând, v-aș ruga să ne spuneți câte ceva despre conceptul din spatele acestui eveniment.

Conceptul este unul special, pentru că îmbină niște traiectorii cumva diferite, dar care se vor întâlni pe scenă și sperăm ca publicului să-i placă toate aceste bucăți de artă care vor veni acolo, în concert. E vorba despre muzică într-adevăr ancestrală, muzică tribală, prelucrări corale ale unor lucrări tradițional tribale. Totodată, vom avea pe scenă câteva creații ale unor compozitori moderni, o parte dintre ei chiar de vârstă apropiată cu mine, în jurul vârstei de 35 de ani. Și vom avea, desigur, coregrafie atât la cor, cât și la anumiți invitați... Și arte vizuale, ceva nou pentru concertele Corului de Copii Radio.


Ce ne puteți spune despre acest ultim aspect?

Am colaborat cu Asociația "Mia's Children". Este o entitate juridică ce are grijă de copii din medii defavorizate; și nu doar are grijă, ci îi și îndrumă spre artă. Iar dumnealor - mă refer aici la coordonatori și la copiii care stau în rezidență acolo - au creat niște lucrări de artă vizuală special gândite pentru acest concert, care vor fi amplasate în spatele corului astfel încât publicul să aibă un context, dacă doriți, și vizual pentru muzica pe care o va asculta.


Să ne vorbiți puțin despre program, vă rog. Cine sunt compozitorii care au prelucrat lucrările tribale despre care vorbeați și cine sunt cei care au scris lucrări noi?

Programul este o poveste, sperăm noi, cursivă pentru cei care vor privi și vor asculta din sală. Sigur, mergem în marile culturi tribale și-n ofertanta Africă cu câteva lucrări deja consacrate din punct de vedere coral. Apoi din nord, de la popoarele scandinave până în Papua Noua Guinee sau în tradițiile maori cu renumita haka. Desigur, America de Sud, cu ritmurile ei exotice și instrumentele exotice. Avem un aranjament foarte frumos, după părerea noastră, la "Circle of Life", făcut de către colegul meu Victor Stoica special pentru Corul de Copii Radio și pentru acest concert. Și spuneam că aceste muzici vechi, prelucrate special pentru acest concert, se îmbină cu câteva compoziții care aparțin unor compozitori ca Serge Folie: minunatul dans al ploii din "Strălucirile apei" este o lucrare reluată de noi după mulți ani de când nu s-a mai interpretat la radio. Javier Busto - "Zai itxoiten" - o lucrare de care eu, personal, m-am îndrăgostit ca dirijor. Și două lucrări speciale și mult îndrăgite de către membrii Corului de Copii Radio, care aparțin unei tinere compozitoare de 31 de ani din Canada, Katerina Gimon; e vorba despre "Earth" și "Fire". Cumva, lucrurile astea se combină în seara concertului. Iată, muzici foarte vechi cu compoziții foarte noi, puse într-un desfășurător atât de către mine, cât și de către colegii mei din cor, pentru că, după cum se știe, Corul de Copii Radio funcționează ca o echipă care face concertele împreună.

Lucrăm din septembrie la conceptul acestui concert. Din septembrie anul trecut se adună idei. A fost o efervescență creatoare în cor încă de când am anunțat această temă. Toate eforturile acestea și toate inspirațiile se vor vedea pe scenă sâmbătă seară, sperăm noi, spre bucuria celor care vin să asculte în sală.

Aș dori să specific și câteva ajutoare pe care le avem în concert, câțiva invitați. Ca de fiecare dată în ultimii 3-4 ani, Ansamblul de băieți al Corului de Copii Radio, dirijat de colega mea Magdalena Faur - pianista Corului de Copii Radio, iată, mai nou și în ipostază de dirijor - va cânta câteva lucrări foarte frumoase din Africa și din cultura amerindiană. La percuție îi avem ca invitați pe Iasmina Topală, Robert Ispășoiu și Andrei Tudor Achim, pentru că într-un concert tribal secțiunea de percuție trebuie să fie evidențiată, credem noi. Și Trupa "As", un ansamblu de dans coordonat de Matei Ilie, un fost membru al Corului de Copii Radio care revine pe scenă în acest concert în ipostază de coregraf și dansator.

În finalul concertului avem câteva ansambluri bucureștene de prestigiu invitate, care pregătesc o surpriză pentru public și le voi prezenta în acel moment pe scenă.

Interviu realizat de Petre Fugaciu