Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu profesoara Georgiana Maria

Publicat: joi, 26 Septembrie 2024 , ora 12.42
În cadrul Universității Naționale de Muzică din București se va derula, începând de anul acesta, un program postuniversitar organizat în parteneriat cu Institutul "Jaques-Dalcroze" din Geneva și Asociația "Cultură prin Muzică". Mai multe informații despre admitere, despre cursurile din cadrul programului, dar și despre oportunitățile pe care le oferă acesta, aflăm de la profesoara Georgiana Maria, cadru didactic în departamentul de Muzicologie și Științele Educației Muzicale al UNMB, care i-a oferit un interviu colegei noastre, Sarah Natsis:

Doamnă Georgiana Maria, vorbim astăzi despre primul program postuniversitar din România care are la bază metoda "Dalcroze" în educația muzicală. Cum vedeți această oportunitate oferită de Universitatea Națională de Muzică din București persoanelor care doresc să se specializeze în domeniul amintit?

Este o ocazie unică în partea aceasta a Europei și trebuie să fim recunoscători Universității Naționale de Muzică București, că a facilitat această legătură cu Institutul "Jaques-Dalcroze" de la Geneva. Acest tip de curs se adresează cadrelor didactice care doresc să se specializeze într-o altfel de predare-învățare a muzicii și nu numai.


Ce cursuri include acest program și de cine vor fi susținute, având în vedere faptul că este organizat în parteneriat cu renumitul institut "Jacques-Dalcroze" din Geneva?

Metoda "Dalcroze" oferă perfecționare în ritmică, solfegiu și improvizație, pornind de la cele mai elementare cunoștințe până la cunoștințe foarte avansate. Cursurile sunt susținute de profesori dedicați chiar de la Institutul "Jacques-Dalcroze" din Geneva, care, pot să spun așa, au crescut în această metodă și și-au dedicat întreaga viață. Este vorba de Jean Marc Aeschimann, de Veronique Aeschimann și de doamna Tamae Gennai Deveaud.


Programul se finalizează cu un examen de certificarea competențelor profesionale care va avea loc în luna septembrie
a anului următor. Ce obțin participanții în urma promovării acestui examen și, implicit, a parcurgerii cursurilor?

Vor obține un certificat care atestă faptul că au urmat acest curs, că sunt specializați în metoda Dalcroze și o pot aplica cu succes în activitatea cu copiii și adulții. În afară de acesta, cursanții vor obține și 24 de credite profesionale transferabile, din care două pentru promovarea examenului final de certificare din anul următor.


În încheiere, pentru cei interesați, v-aș ruga să ne spuneți care este data limită
de înscriere, dar și unde pot găsi informații detaliate despre documentele necesare și taxe de studii.

Platforma dedicată înscrierii pentru acest curs va fi activă până miercuri, 2 octombrie, ora 14.00. Toate informațiile găsindu-se pe site-ul Universității Naționale de Muzică București. Trebuie doar să scrieți cuvântul Dalcroze și vă vor apărea toate informațiile necesare. Admiterea se va desfășura în perioada 7-10 octombrie.


Interviu realizat de Sarah Natsis