Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Josu de Solaun

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2023 , ora 11.26

Pianistul Josu de Solaun se regăsește pentru a doua oară printre câștigătorii premiilor ICMA. Despre discul pentru care a fost premiat la categoria Instrument solo, Josu de Solaun a stat de vorbă cu Alexandra Scumpu.


Felicitări pentru premiul obținut la ICMA (International Classical Music Awards). Cum ați primit vestea?

Am fost foarte fericit, pentru că lista câștigătorilor anteriori cuprinde nume de muzicieni extraordinari. De asemenea, lista celor nominalizați este formată din muzicieni pe care îi admir foarte mult. Simplul fapt de a te afla pe listă înseamnă sentimentul că faci parte dintr-o familie muzicală, că aparții unei anumite tradiții, în care sunt mândru că sunt inclus. Noi, muzicienii, suntem persoane foarte sensibile care ne criticăm pe noi înșine în mod constant. Iar faptul de a găsi o voce care te încurajează să continui, este comparabil cu a găsi apă în deșert. Să găsești o voce care îți spune că totul va merge bine și să continui ceea ce faci, psihologic vorbind, este un fel de alinare și speranță. În contextul acestor timpuri nesigure, premiul are și o valoare sentimentală, așa că am fost foarte bucuros și recunoscător.


Este pentru a doua oară când vă aflați pe lista câștigătorilor - în 2021, ați câștigat la categoria Muzică de cameră, cu un disc realizat în colaborare cu violonista Franziska Pietsch, iar anul acesta sunteți premiat la categoria Instrument solo. Vă rog să ne oferiți câteva detalii despre acest disc.

Discul a fost realizat în timpul pandemiei, în martie 2021. Atunci a fost ultima dată când am văzut-o pe mama, pentru că la câteva zile după înregistrarea CD-ului, ea a mers la spital infectată cu COVID și nu am mai văzut-o niciodată. A fost o perioadă dificilă din punct de vedere emoțional în viața mea. Eram în izolare, acasă, când m-am decis să realizez un CD care să cuprindă muzică ce transmite lumină, speranță, lucruri pe care nu le puteam experimenta în acea vreme; lucrări care să exprime tocmai contrarul a ceea ce trăiam în pandemie - umor și bucurie, o întreagă gamă de emoții umane. Iar Haydn este maestrul acestora. Cred că nu există alt compozitor care să atingă o paletă atât de largă de emoții - de la ridicol la sublim, de la tragic la comic, de la cosmopolitism la pastoral, de la ironie la iubire și delicatețe. M-am gândit că o să mă folosesc de aceste înregistrări pentru a mă vindeca într-un anume fel. A fost o alegere ciudată, pentru că oamenii nu se gândesc la Haydn ca la un compozitor care exprimă prin muzica lui timpurile noastre, însă eu m-am gândit că am nevoie de el, fiindcă a fost prezent în viața mea încă de la începuturile mele muzicale. Acest CD a fost, așadar, un fel de scrisoare de dragoste pentru Haydn.


Ce cuprinde agenda dumneavoastră în perioada următoare?

Am multe concerte programate în diferite țări, concerte cu orchestra, ca partener de muzică de cameră, recitaluri solo, și de asemenea mă ocup și de compoziție. Eu compun din copilărie, dar acum fac ceva ce nu am mai făcut înainte - interpretez propriile lucrări în fața publicului. Voi cânta propriul meu concert pentru pian, acum compun câteva sonate pentru vioară și pian și voi interpreta și muzică de cameră în premieră anul acesta și anul viitor. Susțin și recitaluri în care improvizez la pian - cu acestea am început în pandemie. Voi lansa și ultimul meu CD, al doilea cu improvizații la pian. Îmi place, de asemenea, să predau. Am o grupă selectă de studenți pe care îi îndrum și cărora le sunt mentor, și pe lângă acestea, dirijez. Anul acesta voi dirija orchestrele Filarmonicilor din Ploiești și Satu-Mare, și voi avea programe în care în prima parte voi dirija în timp ce voi fi și solist la pian, iar în partea a doua voi dirija o simfonie.

Am în plan înregistrări și lansarea unui CD cu integrala concertelor pentru pian de Liszt, a unui CD cu muzica mea și a unui disc ce va fi realizat împreună cu interpreți cunoscuți de muzică de cameră: violoniștii Franziska Pietsch, Jesus Reina, Anna Nilsen - sunt muzicieni extraordinari pe care sunt norocos că îi pot numi familia mea muzicală și împreună cu care voi realiza înregistrări în următorii ani. Pentru că muzica de cameră este, probabil, ce mai mare pasiune a mea.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu