Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Horia Mihail

Publicat: luni, 29 Mai 2023 , ora 9.35

În această perioadă se desfășoară turneul Pianul Călător derulat de pianistul Horia Mihail, ultimele două opriri urmând să aibe loc în această seară la Caracal și, respectiv mâine, 30 mai 2023, la Sala Radio începând cu ora 19:00. Despre ediția cu numărul 13 ne vorbește interpretul într-un interviu oferit Ioanei Țintea. 


Domnule Horia Mihail, Turneul "Pianul călător", devenit deja un brand, a ajuns la ediția cu numărul 13, iar când auzim despre al dumneavoastră pian călător, toată lumea știe despre ce este vorba. Privind în urmă, v-aș întreba cum a început călătoria pianelor prin țară? Spuneați, într-un interviu, că totul a pornit din dragostea pentru muzică, dar și dintr-o necesitate.

Este foarte adevărat. Și nu numai necesitatea unor comunități importante unde nu exista un pian de concert, cât și necesitatea salvării unor instrumente care urmau a fi casate; se aflau la subsolurile Societății Române de Radiodifuziune, piane folosite ani de zile în studiouri, care, iată, după foarte multă vreme, au revenit în mijlocul oamenilor care se pot bucura de sunetele pe care le produc. Este vorba despre 5 instrumente care aparțin radioului public și au fost puse la dispoziția unor comunități. Ele s-au plimbat prin țară alături de mine, alături de echipa care m-a ajutat, iar în ultima vreme se află în 5 orașe importante din România - Tulcea, Roman, Alba Iulia, Deva și Caracal.


Ați atins toate obiectivele propuse la începutul acestui drum?

Nu mi-am propus foarte multe obiective, ci, pur și simplu, am vrut ca această idee să prindă viață și mi-am dat seama mai târziu că acest periplu artistic chiar a avut sens. S-au format grupuri foarte importante de melomani în orașe unde activitatea artistică nu este foarte frecventă. Mă refer, în primul rând, la Deva, la Roman dar și la alte locuri din România. Este important că în aceste comunități s-au putut desfășura și se pot în continuare desfășura spectacole, concerte care, altminteri, fără un instrument de acest gen, nu ar fi putut avea loc. Sau nu ar putea avea loc.


În toți acești ani, ați adus muzica clasică în locuri unde nu a fost niciodată cântată. Ce amintire dragă vă vine acum în minte legată de întreaga experiență de până acum?

Sunt foarte multe, vă dați seama. În 13 ediții, de-a lungul a 12 ani s-au întâmplat foarte multe lucruri și multe dintre ele încep să se amestece cu amintiri venite de la alte povești muzicale cum ar fi "Vioara lui George Enescu la sate" sau cum ar fi "Flautul de aur", sau "Duelul viorilor" - alte branduri culturale ce s-au născut în ultimul deceniu.


Care este provocarea logistică în organizarea unui astfel de turneu?

Având în vedere resursele relativ limitate, în ceea ce mă privește, cel mai dificil este traseul. Traseul prin România, mai ales prin prisma faptului că șoselele noastre sunt destul de aglomerate și necesită timp și foarte multă atenție să te deplasezi dintr-un loc în altul. Așadar, simplul fapt de a aranja concertele într-o ordine care are sens din punct de vedere geografic este destul de complicată. Și promovarea este, iarăși, un lucru foarte important, având în vedere că în această perioadă oamenii sunt bombardați cu tot felul de informații care mai de care mai interesante pentru ei.


În fiecare an abordați o nouă temă, iar anul acesta tema pe care ați îmbrățișat-o este inspirația folclorică din cele mai neașteptate colțuri ale Europei. Cum ați gândit această ediție și cum se reflectă tema de sorginte folclorică în lucrările pe care le veți prezenta publicului?

Pur și simplu mi-a venit ideea, în urmă cu câteva luni. Am căutat repertoriul adecvat și am conceput o călătorie muzicală ce pornește din Transilvania, cu Dansurile românești de Bela Bartok, ce continuă mergând spre vest, cu compozitori ce au folosit fie inspirație din folclorul propriei nații sau s-au inspirat de la alte popoare. Ajungem până în Scoția, coborâm spre Spania și ne întoarcem în România, mai exact în Moldova.

Este un program interesant, cu muzică diversă. Din experiențele pe care le-am avut până acum în acest turneu, acest program a fost primit foarte bine de către spectatorii prezenți.


Turneul "Pianul călător" a debutat în 4 mai, la Londra. Ați parcurs un traseu prin Alba Iulia, Deva, Brașov, Iași, Roman, Bârlad. Cum ați descrie această ediție și care a fost răspunsul publicului până în prezent?

Foarte bun! Și am avut prezență extraordinară la concerte; mult peste media spectatorilor care vin la recitaluri camerale sau la un recital solo. S-au bucurat și m-am bucurat și eu văzând și simțind bucuria lor.

Interviu realizat de Ioana Țintea