Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Constantinescu

Publicat: vineri, 3 Februarie 2023 , ora 9.01

Fostul director Artexim a fost distins cu premiul pentru management cultural în cadrul Galei Premiilor „Musicrit” din data de 14 ianuarie 2023.

Domnule Mihai Constantinescu, ce însemnătate are pentru dumneavoastră premiul oferit de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali?

Să știți că m-a impresionat foarte mult faptul că Premiile „Musicrit” s-au gândit și la mine, deși m-am retras de un an din activitatea de director al Artexim. Am fost impresionat, le mulțumesc foarte mult și sper ca în continuare să avem o colaborare, chiar dacă nu între instituții, în calitate de persoană privată. Uniunea a dovedit că prin această acțiune pe care a desfășurat-o după douăzeci și ceva de ani, această uniune trebuie să reînvie. Și, așa cum a pornit, cred că va fi foarte bine mai departe.


Prin prisma experienței dumneavoastră, ce sfaturi ați avea pentru tinerii manageri culturali?

E un întreg curs pe care aș putea să-l susțin, dar din anumite puncte de vedere trebuie să știe câteva lucruri de care depinde cariera lor. Trebuie să fie corecți, să inspire încredere, să fie modești, să fie muncitori și să dovedească prin ceea ce fac, și nu prin ceea ce spun, că sunt buni acolo unde au fost puși să lucreze și să-și creeze neapărat o atmosferă bună de lucru. Sunt multe lucruri pe care le-aș putea spune, dar acestea sunt cele mai importante și cred că, de-a lungul anilor, cu experiența pe care o dobândesc, vor avea și aceste calități care sunt indispensabile pentru un manager.


După încheierea mandatului dumneavoastră la conducerea Festivalului Enescu, ce activități vă mai leagă de zona managementului cultural?

Sunt în continuare consilier pe probleme artistice și logistice al festivalului pentru ediția din acest an, 2023, și lucrez foarte aproape cu maestrul Marin Cazacu, directorul Filarmonicii "George Enescu", pentru ridicarea nivelului artistic al concertelor filarmonicii.

Interviu realizat de Ana Sireteanu