Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ivona Stănculeasa, directorul artistic al Concursului Internațional "Dinu Lipatti" de la Craiova

Publicat: luni, 30 Septembrie 2024 , ora 12.05

Concursul Internațional "Dinu Lipatti" își propune să devină un reper important în peisajul cultural european, promovând excelența artistică și oferind o platformă de afirmare tinerilor pianiști din întreaga lume. Evenimentul reprezintă un pas semnificativ în consolidarea statutului cultural al Municipiului Craiova. După o competiție strânsă între 27 de tineri pianiști din 20 de țări - vineri, 27 septembrie 2024, publicul a asistat la finala primei ediții a concursului. Este un moment despre care a vorbit Ivona Stănculeasa, directorul artistic al Concursului Internațional "Dinu Lipatti" și managerul Filarmonicii "Oltenia".

Vorbim despre o ediție a competiției, prima din secolul XXI, reluată după începuturi timide din anii '80...

Îmi aminteam în urmă cu ceva timp de anii '80. Eram atunci elevă a Liceului de Arte "Marin Sorescu" din Craiova și participam la un concurs organizat de maestrul Modest Cichirdan, directorul de atunci al Filarmonicii Oltenia. Și, în acel concurs, a existat acest premiu "Dinu Lipatti" oferit unui tânăr pianist. Momentul mi s-a întipărit în minte și iată că acum, în anul în care Filarmonica Oltenia împlinește 120 de ani (de fapt, Craiova aniversează în acest an 120 de ani de la înființarea Societății Filarmonice), Filarmonica Oltenia reușește să ducă la capăt acest demers extraordinar, de a organiza prima ediție a unui concurs internațional dedicat moștenirii artistice pe care ne-a lăsat-o Dinu Lipatti. Dinu Lipatti este acest nume-cult pentru tinerii muzicieni și pentru pianiștii din întreaga lume. Moștenirea sa artistică ne obligă să păstrăm pe mai departe flacăra pasiunii pentru adevărata muzică.


Competiția s-a desfășurat săptămâna trecută, în perioada 23-27 septembrie. Care a fost structura concursului și ce muzicieni a atras concursul?

Structura concursului, pentru că a fost dedicat artei lui Dinu Lipatti, a avut drept obiectiv includerea în repertoriul de concurs a lucrărilor pe care Lipatti le-a interpretat în scurta sa carieră. Și-atunci, au existat lucrări obligatorii precum Partitele de Bach, Sonata de Scarlatti și valsuri de Chopin.

Așadar, a existat o etapă online, eliminatorie. Apoi, în urma acestei etape online, au rămas în concurs 27 de interpreți. Ei au călătorit la Craiova. După două zile de concurs, au mai rămas 12 concurenți în semifinală. Și, după un maraton de 12 ore, am avut finala în care au intrat 4 pianiști, iar rezultatele au fost cele pe care bănuiesc că deja le cunoașteți.

Premiul I a fost împărțit între doi pianiști, unul de doar 16 ani, Ni Chenzhedin - China și Uladzislau Khandohidin - Belarus.


Cum a aratăt la final podiumul?

Ca o completare, valoarea Premiului al II-lea a fost adăugată la cea a Premiului I. Deci, practic, câștigătorii - Ni Chenzhe și Uladzislau Khandohi - au avut de împărțit valoarea cumulată a celor două premii. Iar Tomas Alegre și Alejandro De Castro au fost câștigătorii Premiului al III-lea.


Încep deja pregătirile pentru următoarea ediție a concursului?

În acest moment suntem încă sub imperiul emoțiilor săptămânii trecute, decantăm tot ce s-a întâmplat și, cu siguranță, succesul și ecoul acestei prime ediții a Concursului Internațional "Dinu Lipatti" ne încurajează să ne gândim la un viitor al acestei competiții, legat de numele Filarmonicii Oltenia și al orașului Craiova.


Ivona Stănculeasa, directorul artistic al Concursului Internațional "Dinu Lipatti", vă mulțumesc pentru prezența în matinal!

Mulțumesc și eu pentru invitație!

Interviu realizat de Lucian Haralambie