Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu flautistul Matei Ioachimescu

Publicat: luni, 22 Mai 2023 , ora 12.11

Muzicianul este protagonistul spectacolului multimedia "Electric", ce va avea loc marți, 23 mai, la Teatrul Odeon.

 

Domnule Matei Ioachimescu, propuneți publicului marți, 23 mai, un eveniment multimedia în care se îmbină muzica și vizualul. Care sunt premisele spectacolului "Electric"?

Spectacolul "Electric" a prins contur acum doi ani și s-a transformat, în plină pandemie, într-un turneu național. Este un proiect care a pornit de la ideea muzicală a compozitorului Cristian Lolea de a crea un fel de operă, dacă vreți, într-un singur personaj. Având în vedere condițiile din anul 2021, am dorit să evităm aglomerația. Dar, pe de altă parte, am dorit să nu fiu lăsat singur pe scenă și, iată, Cristian Lolea a creat o operă în care flautistul este înconjurat de tot soiul de elemente electronice, instrumente electronice; flautul este procesat în timp real, ceea ce îi creează o dimensiune cu totul nouă, iar pentru ca acest acompaniament să fie complet, artistul vizual Tom Brânduș a venit să îmbrace acest concert într-un spectacol de lumini inteligente și lasere.

Prin urmare, acest spectacol a devenit un concert pentru un flautist acompaniat de instrumente electronice, lumini și lasere. Este mai mult decât tehnologie pură, a fost un pariu pe care cred și sper că l-am câștigat, de a demonstra că tehnologia momentului poate fi mult mai mult decât despre decibeli și wați, tehnologia momentului poate crea niște senzații foarte puternice.

Oamenii au plecat de la acest spectacol cutremurați, au plecat cu sentimentul că au asistat la ceva cu totul și cu totul special. Sunt 50 de minute de emoții pure. Se pare, tocmai talentul compozitorului Cristian Lolea și modul versatil în care se mișcă prin diferite genuri muzicale - el este și un foarte apreciat compozitor de muzică de film - iată, aduce publicului o sonoritate undeva la granița dintre muzica cultă contemporană, muzica de film și cea de consum. Pe de-o parte, sunt elemente recognoscibile, ușor de înțeles, ușor de simțit. Pe de altă parte, niște sunete și niște limbaje cu totul noi, niște limbaje care stimulează intelectul și stimulează și trăirea.


Ce tehnici abordați la flaut în acest spectacol?

Totul este sincronizat printr-un procedeu numit "click-track", care este o organizare pe verticală a întregului material - audio și vizual. Sigur că tehnicile pe care eu le aplic țin de domeniul clasic, acolo unde mă simt cel mai confortabil. Însă, fiind vorba despre un instrument al cărui sunet este procesat live, el devine deodată un cu totul alt instrument. Devine o orchestră, de fapt, un spectru imens de efecte și de sunete, toate venite dintr-un singur instrument cu ajutorul unei tehnologii de ultimă oră, al unui sistem de captare a sunetului extrem de performant, care permite flautistului să cânte într-un teatru și, în același timp, și pe scene extrem de largi, până la a cânta în fața a mii de oameni. Tehnicile țin de o manieră clasică de a interpreta, însă ceea ce publicul aude este o lume sonoră cu totul și cu totul nouă.

Trebuie să vă mărturisesc că sunt un pic invidios pe cei care vor veni să vadă și să audă, pentru că eu sunt și singurul care, de fapt, nu a avut ocazia până acum să asculte și să vadă acest spectacol, având în vedere că eu nu văd ceea ce vede publicul și nu aud ceea ce publicul aude.

Este, desigur, rezultatul unei munci extrem de intense. S-au petrecut sute și sute de ore de la crearea acestor sunete până la crearea partiturii, a programării luminilor, a studiului partiturii ș.a.m.d., în așa fel încât s-a creat o muncă de echipă bazată pe o încredere totală; având în vedere că eu mă aflu singur și cumva rupt de restul lumii pe această scenă, primesc toate indicațiile prin căști (urechile mele sunt acoperite).

Va fi o experiență cu totul și cu totul deosebită! Prin urmare, invităm publicul bucureștean la spectacolul de la Teatrul Odeon, Sala Studio, marți, 23 mai, de la ora 19:00. Bilete mai sunt foarte puține, așa că ne bucurăm să ne revedem cu acest spectacol electric și electrizant.

Interviu realizat de Ana Sireteanu