Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Emil Pantelimon, managerul Corului „Madrigal-Marin Constantin” despre turneul de Paște al ansamblului

Publicat: luni, 31 Martie 2025 , ora 9.30


Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin" va susține un turneu național dedicat Sărbătorilor Pascale în perioada 1-17 aprilie. Spectacolele dirijate de Anna Ungureanu îi vor avea invitați pe actorii Marius Turdeanu și Theo Marton, într-un cadru ce ilustrează secvențe din Evangheliile Noului Testament. Ce ne puteți spune despre programul Turneului „Săptămâna Patimilor"?

Programul „Săptămâna Patimilor" este unul foarte special și este foarte profund. Spectacolul care a avut premiera acum 3 ani, în stagiunile Corului „Madrigal”, aduce un plus de sensibilitate și o relatare foarte precisă și în care muzica vine să susțină toată această săptămână a Patimilor, începând chiar de la duminica Floriilor și până la momentul Învierii. Avem un program foarte frumos și ne bucurăm să începem acest turneu la Câmpina, pe data de 1 aprilie, unde luna aprilie este și „Luna Madrigal”. Tot orașul sărbătorește această lună, Marin Constantin fiind la centenar iată, născut într-o localitate de lângă Câmpina, Urleta.

Ei bine, apoi, plecăm la Bacău, unde ne bucurăm să ne reîntâlnim după doi ani cu publicul băcăuan, și unde vom avea același spectacol. Revenim la București și plecăm apoi la Pitești, la Râmnicu Vâlcea, la Timișoara, ca spre apropierea sărbătorilor pascale, în joia mare, să fim în București, pe 17 aprilie, și să aducem spectacolul „Săptămâna Patimilor".

„Săptămâna Patimilor", așa cum ați spus, cu invitați actori și cu Corul „Madrigal” dirijat de Anna Ungureanu este mai mult decât un concert. Este un decor spectaculos imaginat de Vladimir Turturica, un decor care aduce Cetatea Ierusalimului pe scenă, un decor mobil care creează foarte multe pasaje profunde și care susțin această suferință a Mântuitorului, mai ales din ultimele zile de viață.

Repertoriul identificat de Anna Ungureanu și pus în acest spectacol reușește să augmenteze foarte bine textele biblice pe care le folosim și care, practic, atât audienței experimentate, cât și tinerilor reușește să le facă o sinteză foarte bună a acestei săptămâni extrem de importante a umanității atunci când vorbim de spiritualitate.


Anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la nașterea maestrului Marin Constantin, fondatorul Corului „Madrigal”. Turneul de Paști poartă și el amprenta acestei celebrări?

Absolut, toate evenimentele din acest an sunt sub acest simbol frumos care ne veghează, Marin Constantin - 100. Cel care a imaginat și a fondat Corul „Madrigal” în 1963 a împlinit pe 27 februarie 100 de ani. Și noi spunem că a împlinit 100 de ani pentru că spiritul lui Marin Constantin este în continuare în repertoriul „Madrigalului”, în stilul de cânt al „Madrigalului” și, de ce nu?, în tot ceea ce înseamnă activitățile în afara concertelor pe care „Madrigalul” le organizează.


Turneul de Paști a devenit deja o tradiție în activitatea artistică a corului. Ce aduce nou publicului ediția de anul acesta?

Nu știu dacă neapărat aduce nou, cât sunt localități noi în care venim și aducem Turneul „Săptămâna Patimilor". De principiu, Corul „Madrigal” a statuat de 5 ani această politică repertorială în care realizăm producții noi pe care le rulăm apoi și încercăm să le facem să ajungă în cât mai multe localități din România. Asta înseamnă că, practic, un spectacol bine așezat, un spectacol bine construit vine cu experiența sa și bucură din ce în ce mai mulți oameni. Așa încât, îmi este foarte greu să vă spun că aduce ceva nou pentru spectacolul Corului „Madrigal”, dar, cu siguranță, pentru comunitățile în care mergem este o noutate absolută.


Spectacolele se desfășoară cu participarea corurilor de copii din Programul Național Cantus Mundi - program lansat în anul 2011. Ce impact ați observat că au avut aceste evenimente de-a lungul anilor pentru copiii care au ocazia să se afle pe scenă împreună cu un ansamblu profesionist?

Impactul este unul fantastic, pentru că stima de sine, încrederea, perspectiva pe care acești copii o primesc atunci când apar împreună cu „Madrigalul” și nu numai cu „Madrigalul”, când apar în fața publicului și primesc aplauze, și sunt recunoscuți, și munca lor este răsplătită, practic dezvoltă în ei un mecanism prin care încrederea de sine crește, prin care își dau seama cât de important este rolul lor într-o comunitate.

Nu demult, a avut loc Ora Pământului în care, din corurile Cantus Mundi din România, mai bine de 19.500 de copii au cântat împreună la aceeași oră în toată țara, în 153 de localități. Vă dați seama, acest rezultat, care este unul formidabil și pentru noi, este datorat și acestei politici în care în concertele și în spectacolele Corului „Madrigal” există de fiecare dată un moment dedicat acestei colaborări între cei mai mici și cei mai experimentați, între copiii din corurile Cantus Mundi, care au diversitate socială foarte mare, diversitate de condiții sociale, de condiții de sănătate, efectiv din spațiile din care vin, dar se întâlnesc sub aceeași umbrelă, sub Cantus Mundi, conduși de Corul „Madrigal” și de Anna Ungureanu, și își dau seama cât de importanți sunt ei pentru comunitățile cărora li se adresează.

Interviu realizat de Agata Ștefănescu