Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu

Publicat: marți, 31 Ianuarie 2023 , ora 13.30

Domnule Oroșanu, concertul din 1 februarie 2023 îi aduce pe scena Sălii Radio pe trei dintre cei mai apreciați soliști din România. Este vorba de pianistul Horia Mihail, violonistul Gabriel Croitoru și flautistul Ion Bogdan Ștefănescu. Cum s-a ajuns la această formulă?

Tocmai datorită acestor trei soliști s-a ajuns la formula de repertoriu a concertului. Ei s-au propus, pentru că au mai cântat Concertul Brandenburgic nr. 5 în formula aceasta și în alte locuri, însă încă nu o cântaseră la București, așa că mi-au propus să o abordăm în acest concert. Lucrarea se cântă, bineînțeles, cu clavecin, de obicei, dar este o idee foarte bună de a aborda concertul la pian, pentru că este practic, dacă stăm să ne gândim, primul concert pentru claviatură din istoria muzicii. Și când zic concert este pentru faptul că Bach a abordat prima parte cadențial și foarte solistic, cadența foarte lungă a instrumentului cu clape, aș spune, că poate să fi cântată atât de clavecin, cât și de pian. Datorită propunerii lor de a cânta Bach eu am programat Mendelssohn lângă, acesta din urmă fiind un mare admirator și apărător al muzicii lui Bach, așa că mi s-a părut interesant să aduc creațiile lor într-un concert ca acesta. Pe urmă, pe lângă aceste două lucrări, adică Simfonia nr 1 de Felix Mendelssohn și Concertul Brandenburgic de Johann Sebastian Bach am mai vrut să programez două lucrări solistice pentru flaut și vioară, instrumente care au un rol mai puțin important, mai puțin solistic în cadrul Brandenburgicului nr. 5. Așa că am ales Rondo pentru vioară și orchestră și Andante pentru flaut și orchestră, două piese foarte frumoase și destul de scurte din creația lui Wolfgang Amadeus Mozart, amândouă în Do major, care practic vor deschide programul de miercuri de la Orchestra de Cameră Radio.


Cum arată agenda dumneavoastră pentru perioada următoare?

O să am un concert la Filarmonica din Brașov peste două săptămâni și pe urmă mă întorc la București, la Orchestra Națională Radio, chiar la începutul lunii martie cu un program franțuzesc, Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestră de Camille Saint Saens, cu Ioana Goicea solistă și Suita pentru orchestră din baletul Coppelia de Leo Delibes.


Interviu realizat de Ana Sireteanu