Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Feher

Publicat: miercuri, 7 Iunie 2023 , ora 10.34

Stagiunea muzicală Radio continuă miercuri, 7 iunie, cu concert susținut de Orchestra de Cameră Radio. Ansamblul îl va avea la conducere pe Andrei Feher care ne-a oferit mai multe detalii într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Andrei Feher, având în vedere că sunteți născut în România și stabilit în Canada de 20 de ani, ce semnificație are pentru dumneavoastră revenirea în fața publicului românesc?

Este o experiență ciudată și foarte interesantă, pentru că de fiecare dată când eram mai mic, veneam să-mi văd familia și atunci era complet diferit. Acum, de câțiva ani vin mai des, Cluj și București în general pentru concerte. Ultima dată când am fost aici la Radio, acum vreo trei ani și jumătate, la sfârșitul concertului vedeam că era un public mândru. Îmi place să lucrez aici de fiecare dată când vin, așa că este o experiență foarte interesantă.


Cum au decurs repetițiile cu Orchestra de Cameră Radio?

Foarte bine. O orchestră receptivă, o orchestră care vrea să lucreze, care lucrează bine. Avem mai multe stiluri în programul acesta și atunci este mai dificil să schimbă de pe o piesă pe alta, dar este o atmosferă bună.


Deschideți concertul de la Sala Radio cu Suita orchestrală Păsările de Ottorino Respighi, considerată un oagiu adus epocii Barocului, o lucrare ce transpune cântecele păsărilor în sonorități instrumentale. De ce această alegere?

Pentru că nu o auzim destul de des și mai ales muzica lui Respighi. Este o piesă foarte interesantă, scurtă și o suită elegantă. Este foarte interesant să comparăm piesele de clavecin, cum sunt orchestrate mai modern de Respighi și cum totul este pur și elegant.


Cum priviți alăturarea lui Mozart cu Strauss și Wagner? În general, care sunt criteriile pe baza cărora alcătuiți un program?

Stil și un fir care leagă totul împreună. Programul arată un pic ciudat, dar pentru mine Mozart este un compozitor de operă, în primul și în primul rând. Este foarte dramatic, este multă pasiune, este mult schimb de tensiuni și culori și atunci, cu Wagner și cu Strauss pică perfect, pentru că Wagner este operă-operă și Strauss este un extras din Ariadne.


După concertul de la Sala Radio, când veți reveni pe scenele din România?

Venind de departe, am încercat să leg trei săptămâni în România, așa că mă duc la Cluj și acasă, la Satu Mare. După aceea, încă nu știu, depinde de orar, depinde din nou, să leg mai mult de o săptămână, pentru că este prea departe, probabil într-un an jumătate, doi, sigur.


Interviu realizat de Ioana Țintea