Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijoarea și compozitoarea Simona Strungaru

Publicat: miercuri, 24 Mai 2023 , ora 17.00

Concert inedit al Big Band-ului Radio, în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Orchestra va interpreta Gates, o lucrare pentru orgă și big band, scrisă de dirijoarea Simona Strungaru. Evenimentul va avea loc joi, 25 mai, de la ora 19:00, la Sala Radio. Aflăm mai multe despre Gates chiar de la Simona Strungaru, din interviul pe care i l-a acordat lui Viorel Grecu.

 

 


Big Band-ul Radio va evolua într-un context mai puțin obișnuit joia aceasta. Poate ne explici mai pe larg despre ce este vorba și ce anume veți prezenta la Sala Radio?

Pe 25 mai o să avem un concert în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi. Este o lucrare pe care am compus-o cu acest prilej, pentru big band și orgă, această combinație timbrală fiind una foarte rar întâlnită. Noi ne bucurăm ca la Sala Radio să avem cea mai mare orgă din țară și chiar din sud-estul Europei și aceasta va fi alăturată sonorității big band-ului.

Muzica pe care am compus-o are influențe de jazz, dar este foarte potrivită pentru Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. Este muzică contemporană, dar foarte diversă și care propune foarte multe stări sufletești pentru public și pentru cei care o cântă. Este structurată în 12 părți, adică în 12 porți, așa se și intitulează lucrarea - Gates. Practic, este un periplu al unui suflet care se plimbă și care este influențat de ce vede dincolo de aceste porți prin care el intră și în care descoperă lumi foarte diferite.


Este, oare, pentru prima dată când se folosește orga de la Sala Radio într-un concert cu Big Band-ul?

Da. Este pentru prima dată. La nivel mondial, această alăturare nu este una des folosită.


Să spunem și cine va fi la orgă și ce alte elemente va avea spectacolul?

Solistul concertului nostru este organistul Eduard Antal, un muzician desăvârșit. Iar publicul care va veni în sală se va bucura și din punct de vedere vizual de măiestria artistei Ioana Halunga (Inkspective), care va realizat mapping pe orga Sălii Radio, într-o creație inspirată de conținutul muzical.

Deci, este un spectacol care îmbie pe mai multe părți, care se adresează simțurilor multiple.


Ai spus că există totuși și o influență de jazz. Cam cât din lucrare este jazz, cam cât muzică contemporană sau alte influențe?

Nu sunt influențe, este la nivel de abordare, în sensul că există și secțiuni din piesă în care membrii Big Band-ului vor evolua ca soliști improvizatori.


Este pentru prima oară când Big Band-ul interpretează compoziția ta, de când îl conduci. Pentru stagiunile viitoare, intenționați un astfel de proiect cu compoziții ale tale sau ale altor membri din orchestră?

Cu siguranță! Suntem foarte deschiși la astfel de proiecte. De mai multe ori au fost folosite cel puțin orchestrații ale membrilor Big Band-ului și atâta timp cât există material sau cât acest material poate fi creat special pentru Big Band, cu mare interes îl vom cânta pentru că este important ca oamenii să ia contact cu cât mai multe idei creatoare. Iar muzicienii din Big Band sunt instrumentiși, muzicieni foarte creativi.

Interviu realizat de Viorel Grecu