Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Diana Moș, rectorul UNMB

Publicat: miercuri, 2 Octombrie 2024 , ora 9.30


Doamnă Diana Moș, pe 1 octombrie a avut loc inaugurarea platformei musicaljobs.roinițiată de Universitatea Națională de Muzică din București și dedicată comunității de muzicieni în vederea informării despre oportunitățile de pe piața muncii. V-aș ruga să ne spuneți cum a luat naștere ideea acestui proiect?

Ideea a luat naștere dintr-o necesitate reală, pentru că tinerii muzicieni - și mă refer în primul rând la absolvenții noștri - resimțeau o lipsă pe canalele de informare. Așadar era nevoie de o platformă care să asigure o privire unitară asupra oportunităților de angajare pe care le au. Și așa a luat naștere proiectul nostru. De fapt, cred că au existat mai multe etape ale acestui proces, deoarece platforma musicaljobs.ro vine în continuarea altor inițiative. Și mă refer la un alt proiect care s-a materializat prin site-ul carieremuzicale.ro, o platformă care, de asemenea, se adresează tinerilor muzicieni.

Dar, anul acesta, grație eforturilor doamnei Elena Badea s-a născut platforma musicaljobs.ro, prin care încercăm să aducem laolaltă informațiile pe care le culegem din diferite surse și, astfel, să oferim un loc în care cel interesat să aibă o privire unitară și să nu mai fie nevoit să urmărească nenumărate site-uri sau, știu eu, să citească anunțurile din ziare, să se intereseze pe cale orală… Deci, în felul acesta, sperăm să venim în întâmpinarea dorințelor absolvenților noștri în principal, dar nu numai. De această platformă pot să beneficieze toți muzicienii din România care sunt interesați de un job în sfera muzicală, de un masterclass sau de alte oferte care pot să le îmbogățească viața artistică și astfel să le vină în ajutor.


Cine a luat parte la conceperea acestei platforme?

În universitatea noastră, există mulți profesioniști care sunt dedicați trup și suflet menirii lor și care chiar doresc să facă tot ce pot ei ca să vină în sprijinul tinerilor muzicieni.

Anul acesta, doamna Elena Badea a avut inițiativa de a crea această platformă, dar, precum am mai spus, proiectul vine și în continuarea altor eforturi. Doamna Olguța Lupu - decanul Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală - a avut anii trecuți inițiativa de a crea platforma „Cariere muzicale”. Acolo se regăsesc, de asemenea, o serie de informații foarte utile pentru cei interesați.

Pe platforma actuală se pot găsi o mulțime de informații nu numai referitoare la joburile pe care le poți găsi efectiv, dar și cum să îți creezi un CV profesionist sau cum ar trebui să arate o scrisoare de intenție... ce să îți incluzi în portofoliul pentru angajare, etc.

Desigur că doamna Badea a lucrat alături de alți colegi din domeniul IT și specialiști care au creat design-ul. Toate aceste informații le găsiți pe site, acolo unde este descris proiectul și unde scrie despre noi și echipa noastră.


Care ar fi obiectivele pe termen lung?

Noi ne dorim ca aceasră platformă să crească de la sine. Și, pe măsură ce devine mai cunoscută, să primim oferte din ce în ce mai numeroase și din partea angajatorilor. Deja am semnat în decursul ultimului an o mulțime de parteneriate cu tot felul de instituții de muzică și de cultură, dar și cu școli, cu licee de profil. Eu sper să stârnească un real interes, care să fie reciproc.

Deci, pe de-o parte, sunt cei care doresc să se informeze și care doresc să se angajeze, respectiv tinerii noștri absolvenți, dar nu numai cei de la universitatea noastră, ci de peste tot din țară. În treacăt fie spus, pot să beneficieze și cei care nu mai sunt tineri, cei care sunt, pur și simplu, în căutarea altui job. Dar sperăm să existe un interes crescând și din partea potențialilor angajatori și să vină cu oferta direct la noi instituțiile de tot felul.

Deocamdată, a fost efortul echipei noastre, în principal al doamnei Elena Badea, să culeagă toate aceste informații și a fost o muncă asiduă din partea dumneaei. Sperăm ca pe viitor lucrurile să meargă de la sine!

Interviu realizat de Ana Sireteanu