Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristina Sârbu

Publicat: marți, 30 Mai 2023 , ora 13.50


În 13 iunie se va încheia ediția a 14-a a Stagiunii de marți seara, organizată de Filarmonica George Enescu. Concluziile la finalul acestei serii găzduite de Sala mică a Ateneului Român ne-au fost oferite de muzicolog Cristina Sârbu, coordonator de proiecte în cadrul Filarmonicii bucureștene.

Doamnă Cristina Sârbu, Stagiunea de marți seara se apropie de final. Cum se încheie această a XIV-a stagiune?

Trebuie să vă reamintesc, Stagiunea de marți seara este un proiect care a luat naștere în 2008 și este realizat în parteneriat cu dumneavoastră, cu Radio România Muzical. Proiectul a fost creat în principal cu intenția de a susține și de a prezenta publicului, tineri muzicieni români care s-au remarcat în competiții internaționale sau care se află la studii în străinătate. Încheiem cu triumf, aș putea spune această a XIV-a stagiune, pentru că o să îl avem invitat pe șeful partitei de contrabas de la de la Filarmonica din Antwerp, Belgia, pe Vlad Rațiu. Este un contrabasist absolut fabulos, iar prezența lui ne face o deosebită plăcere. După aceea, în iunie avem ultimele două concerte. Diferența este mare, dar unii sunt la mijloc de drum, alții sunt la început drum, Luca Dumitru Amarandei este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti. Este violonist la clasa profesoarei Magdalena Ursu, dar este și laureat al multor concursuri internaționale, ceea ce justifică prezența sa în Stagiunea de marți seara. Scherzo International Music Competition în 2021, Concursul Primavera Romana la Roma, în 2019 sau Concursul Music Unites Europe în 2019. Va cânta alături de Cătălin Răducanu, iarăși un nume foarte bun și foarte cunoscut în pianistica contemporană. Iar finalul de stagiune aparține pianistului Robert Creimerman, student în anul al III-lea la Royal Conservatoire of Scotland din Glasgow. Tânărul muzician și-a început formarea în România, a studiat pianul cu profesoara Mihaela Zamfirescu la Colegiul Național de Muzică George Enescu și acuma, în urma premiilor pe care le-a obținut în 2018, Premiul special al juriului pentru dezvoltare pianistică la Scottish International Youth Piano Competition și în 2019 Premiul I la același concurs, iată că este student la Glasgow.


V-aș ruga să ne spuneți dacă sunt conturate deja programele recitalurilor următoarei Stagiuni de marți seara.

Totdeauna, la 1 iunie, Stagiunea de marți seara viitoare este închisă și bătută în cuie și trebuie să recunosc cu mândrie că în acești 14 ani foarte rare au fost abaterile de la program și au fost bine justificate. Deschiderea stagiunii o vom avea pe 24 octombrie, cu un recital de pian Paul Carțianu vine de la Salzburg și va urma apoi un foarte interesant recial de percuție, a unei percuționiste minunate care se numește Sara Gheorghe și care va veni de la Viena. Am făcut în timp o colaborare foarte plăcută cu Florian Mitrea, care este profesor la Londra și din când în când el ne trimite dintre elevii lui cu rezultate deosebite sau formații de muzică de cameră. Așa cunoaștem și noi ce se întâmplă afară și publicul nostru poate, până la urmă, de ce nu, compara ce fac străinii și ce facem noi în străinătate. În noiembrie va veni Herman Cherish trimis de Florian Mitrea de la Londra. La fiecare doi ani mi se pare, avem un parteneriat cu concursul Remember Enescu, câștigătorul are totdeauna un recital rezervat la noi. În noiembrie mai vine un recital cameral foarte interesant de nai. Naista Mariana Preda vine din Olanda și va fi acompaniată de un pianist japonez Daisuke Kanamaru. În partea a doua a stagiunii avem invitați din Helsinki, din Augsburg, din Paris, din Namur, din Glasgow din nou, oameni interesanți care continuă Stagiunea de marți seara în cea de-a XV-a ediție a ei.


Interviu realizat de Larisa Clempuș