Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Constantin Răileanu, fondatorul și liderul ansamblului de muzică veche „Anton Pann”

Publicat: luni, 22 Mai 2023 , ora 9.45

În această perioadă, Ansamblul Cameral de Muzică Veche "Anton Pann" susține un turneu internațional ca parte a proiectului "Restitutio Cantemir", celebrând cu această ocazie împlinirea a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei Dimitrie Cantemir. Amănunte aflăm de la Constantin Răileanu, fondatorul și liderul Ansamblului de Muzică Veche "Anton Pann", într-un interviu oferit Ioanei Țintea.

Cu ce gânduri ați plecat la drum și cum a primit publicul din Europa muzica lui Cantemir?

Primul gând a fost de a duce cartea noastră de vizită cea mai cunoscută, și anume muzica lui Dimitrie Cantemir - nu muzica sa fiind cea mai cunoscută, ci personalitatea sa, de fapt. Dar, prin muzică, am găsit cea mai facilă cale de comunicare, de a ajunge mai ușor la publicul necunoscător al culturii românești și necunoscător al acestei laturi muzicale a lui Dimitrie Cantemir. Publicul a fost mai mult decât încântat. Toată lumea a fost uimită că există o astfel de muzică în România, neștiind de ea din păcate, dar sperând ca pe viitor să audieze mult mai mult din acest repertoriu atât de puțin cunoscut. Și așa cum deja se observă și în România, unele ansambluri mai tinere au început să preia din acest repertoriu pentru a-l prezenta publicului larg. Și, bineînțeles, și la nivel internațional Cantemir deja face parte din repertoriul câtorva ansambluri de specialitate, dar, sperăm noi că va deveni un compozitor abordat nu doar de ansamblurile de specialitate, ci și de alți muzicieni care se pot inspira cu siguranță din munca principelui moldav.

 

În cadrul concertelor vor fi prezentate lucrări despre care se știe cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir, pe care le veți interpreta cu ajutorul instrumentelor specifice perioadei. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii!

Așa este. Dimitrie Cantemir a lăsat o colecție de 354 de piese instrumentale, toate din zona muzicii culte, a muzicii de Ateneu, am putea spune astăzi. Dintre acestea, până acum s-au stabilit cu paternitate certă un număr de 18 piese, din care vor fi interpretate în acest concert 6 piese - cele mai accesibile publicului larg - la care se va adăuga și o suită, singura suită de tip oriental rămasă în muzica românească până astăzi. Și anume, pe note puse de Anton Pann într-unul dintre manuscrisele sale. Această piesă este atribuită lui Dimitrie Cantemir, cel puțin o parte din ea, partea de început, dar am adăugat-o tocmai pentru a arăta cât de important a fost Dimitrie Cantemir și, prin tradiție, câte piese i-au fost atribuite lui chiar dacă au fost creații ulterioare.

Aceste piese bineînțeles că sunt interpretate pe instrumente care vin din perioada respectivă, cum este lăuta, oudul, de proveniență arabo-persană, kanunul, care este un instrument cu mai multe corzi atribuit lui Pitagora, dar care a făcut carieră în muzica orientală, mai cunoscut la noi sub numele de țiteră. Lăuta de care vorbeam este strămoșul cobzei noastre românești. La acestea se adaugă și tamburul, o lăută cu gât lung la care, de altfel, a excelat Dimitrie Cantemir. Cu ajutorul unei proiecții video-holografice a principelui, în concert va cânta însuși Dimitrie Cantemir la ney, un instrument de suflat, de data aceasta, din trestie. Pe lângă acestea, organologia ansamblului va fi completată cu vioară, care era la vremea respectivă utilizată și în orient sub numele de keman; se adaugă violoncelul, care înlocuiește cu succes viola da gamba din acea perioadă și, bineînțeles, din zona Armeniei, pentru că era inclusă în acea perioadă în Imperiul Otoman, avem și dudukul, fără a uita percuțiile - bendir și tombak - la care vor interpreta alți doi muzicieni din zona Libanului și a Iranului.


Care va fi în continuare itinerariul turneului?

După concertul de la Cracovia și cel de la Berlin, ne pregătim zilele acestea pentru concertul de la Bruxelles, după care vom merge la Paris. Iar de la Paris vom merge la Iași, unde va fi un festival de 3 zile dedicat Principelul Dimitrie Cantemir. După aceea, ne vom lua o vacanță binemeritată pentru că intrăm în studio să înregistrăm un al treilea album din colecția lui Dimitrie Cantemir și, în toamnă, vrem să reluăm turneul la nivel național în primul rând, prin mai multe orașe ale țării. După care, vom continua și în Turcia cu un număr de 4 concerte.

Interviu realizat de Ioana Țintea