Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu compozitorul Sebastian Androne Nakanishi

Publicat: miercuri, 7 Iunie 2023 , ora 13.44

Filarmonica George Enescu susține joi și vineri două concerte sub conducerea dirijorului Dmitry Matvienko. În program figurează și o primă audiție absolută - lucrarea OK compusă de Sebastian Androne Nakanishi.

Sebastian Androne Nakanishi, sunteți inclus cu o compoziție în cadrul concertelor din 8 și 9 iunie 2023 de la Ateneul Român. Este vorba despre lucrarea Ok, o primă audiție absolută, creată la comanda Filarmonicii bucureștene. Cum o descrieți?

Mulțumesc mult domnului Cazacu pentru inițiativă. Este o lucrare care a absorbit cam tot ce ni se întâmplă în ziua de astăzi, de la experiența pandemiei, la război și altele. Este și o tentă ironică acest termen OK, care are o istorie foarte interesantă. Mi s-a părut extrem de potrivit termenul și cumva este o pagină de jurnal, nu reflectă doar aceste aspecte macro, ci și situația în care mulți ne aflăm cu schimbările acestea rapide și din social media ș.a.m.d. Și discursul muzical m-a influențat și de asta și materialul. Până la urmă fiind și muzică de avangardă. Există și un strat experimental.


Cum s-a ajuns la această colaborare cu Filarmonica bucureșteană?

După cum am spus, a fost o inițiativă a domnului Cazacu și m-am bucurat foarte mult să văd că și fostul meu student, Andrei Petrache, a beneficiat de oportunitatea aceasta. Mi-ar plăcea tare mult ca acest lucru să se continue și cu alți tineri compozitori.


Cu ce gânduri așteptați aceste două concerte de pe scena Filarmonicii George Enescu? Ați participat sau veți participa și la repetiții?

Da, desigur. Chiar am vorbit cu dirijorul și abia aștept să mă întâlnesc chiar astăzi cu el. Cea mai mare bucurie, până la urmă, dar și cea mai mare groază, este că muzica mea se va cânta alături de Sacre du printemps de Stravinski, care cred că este una din lucrările mele preferate și atunci desigur punerea laolaltă a muzicii mele și a lui mă înspăimântă puțin, mă și bucură, dar abia aștept să văd cum va suna întreg programul și sunt foarte curios cum va reacționa publicul la lucrarea mea.


La ce alte proiecte lucrați în prezent?

Lucrez acum la un lung metraj, care este aproape în fază finală. Deci scriu muzică de film pentru un lung metraj. Colaborez la un joc video cu o echipă de români, în mare parte, plus o lucrare de pian solo. Cam acestea ar fi cele trei proiecte asupra cărora mă concentrez acum.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu