Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Alexandra-Emma Trîncă, creatoarea spectacolului coregrafic „Vincent”

Miercuri, 25 iunie 2025, Opera Națională București găzduiește premiera mondială a spectacolului coregrafic Vincent, un proiect original semnat de Alexandra-Emma Trîncă. Despre această producție, artista a stat de vorbă cu Ioana Țintea.
Vincent este primul spectacol coregrafic din lume dedicat vieții și frământărilor artistice ale pictorului Vincent van Gogh. Cum a luat naștere ideea de a transpune scenic universul interior al autorului olandez?
Vincent a luat naștere neașteptat. Într-o zi, am avut o imagine cu o fată care stă și privește un tablou, iar acel tablou s-a transformat în Starry Night. Nu a fost foarte mult până când am zis da, voi face un spectacol despre Vincent van Gogh.
Ce v-a atras cel mai mult la personalitatea și universul interior al acestui artist?
Pe lângă faptul că fiecare pânză transmite o emoție aparte, se transmit frământările pe care această personalitate marcantă le-a avut și povestea de viață este una inspirațională. Faptul că a vândut un singur tablou în timpul vieții, iar el a continuat să picteze peste 900 de pânze și schițe este impresionant.
Ce tip de muzică însoțește spectacolul și cum contribuie ea la crearea atmosferei?
Muzica vine din mai multe genuri. În spectacol o să avem parte și de Debussy, Beethoven și de muzică barocă, clasică și preclasică reinterpretată, care o să reîntregească tabloul coregrafic.
Cum ați transpus prin dans trăirile intense și zbuciumul interior al lui Van Gogh?
Mi-am dorit să surprind prin dans vulnerabilitatea acestui artist, să îl fac cât mai uman posibil, să avem parte în dans și de momente de fericire și de momente de tristețe și momente pline de vulnerabilitate, de zbucium interior. Aceste lucruri s-au completat extrem de firesc cu mișcări care au venit din interior încărcate cu acest tip de sentiment.
Distribuția este una internațională, cu artiști din România, Moldova, Anglia și Japonia. Cum s-a format această echipă?
Această echipă cred că s-a format destul de firesc. Toți dansatorii profesează aici, unii sunt studenți, majoritatea dintre ei mi-au fost aproape din proiecte anterioare, așa că în momentul în care s-a înfiripat ideea de a crea acest spectacol Vincent, i-am contactat pe cei pe care i-am găsit potriviți pentru rolurile respective, au îmbrățișat ideea și foarte armonios s-a creat această echipă frumoasă cu care am colaborat și colaborez în continuare extrem de frumos, extrem de creativ.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră să puneți în scenă o creație originală pe scena Operei Naționale din București?
Pentru mine este o mare onoare. Este în același timp un eveniment plin de emoție. Revin pe scenă cu o creație extrem de specială pentru mine, pentru că m-am născut în Olanda și cumva, cred că sufletul meu se regăsește și în această parte de Olanda, nu numai de România, așa că este cu atât mai specială și faptul că o pot prezenta la Opera Națională din București mă face să fiu extrem de fericită și de onorată, mai ales că vine după o perioadă în care am avut o pauză, profesional vorbind, după o perioadă încărcată, după un burnout destul de intens și cumva emoțiile sunt mai ridicate decât de obicei.