Cronici
Înapoi
AUDIO. Gala UCIMR 30 la Ateneul Român

Evenimentul din 2 aprilie a transformat scena Ateneului Român într-un spațiu al excelenței artistice. Gala extraordinară a reunit personalități marcante ale muzicii și a oferit recunoaștere instituțiilor și artiștilor de valoare, recompensând performanța și contribuția lor remarcabilă în domeniu.
Momentele de premiere s-au împletit cu cele muzicale, oferite de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" din București, condusă de Constantin Grigore. Soliștii serii au fost violonistul Remus Azoiței, soprana Veronica Anușca, interpretele vocale Luiza Zan și Monica Bejenaru și Amphitrio Jazz Trio.
Pe parcursul serii, au fost acordate premii aniversare instituțiilor fondatoare ale uniunii, printre ele, operele din Cluj-Napoca și Brașov, Filarmonicile din Cluj, Brașov, Iași, Târgu Mureș, Sibiu și Craiova, opereta bucureșteană.
Au fost oferite și premii individuale pentru întreaga activitate clarinetistului Aurelian Octav Popa, flautistului Nicolae Maxim, violonistului Varujan Cozîghian, baritonului Anatol Covalli și violoncelistului Tiberiu Ungureanu.
La categoria Premii de Excelență câștigătorii serii au fost: Cvartetul "Con Tempo", la secțiunea "Muzică de Cameră", violonistul Remus Azoiței, la categoria "Solist instrumentist", baritonul George Petean la secțiunea "Solist vocal". Trupa Amphitrio a fost premiată la categoria "Ansamblu de Jazz", iar pentru "Proiecte cofinanțate", recunoașterea s-a îndreptat către Festivalul Internațional "Enescu și muzica lumii". La categoria Generația Mileniului III, laureații au fost mezzosoprana Adelina Cociobanu și pianistul Cătălin Răducanu. Înregistrarea galei aniversare, desfășurată ieri seară pe scena Ateneului Român, va fi difuzată de postul nostru pe 15 mai 2025, de la ora 19:00.
La finalul evenimentului am stat de vorbă cu cei prezenți:
Ștefan Gheorghiu - Fondator și Președinte UCIMR: Este minunat. Doar 30 de ani. Așteptăm suta. Avem ce spune, avem ce face, este un început bun și continuăm tot așa. Arta românească interpretativă este un exemplu pentru multe țări și mă bucur că am reușit în țara noastră să scoatem în evidență acest miracol.
Clarinetistul Aurelian Octav Popa: Premiul cel mare l-am primit în seara aceasta, deoarece am făcut față ca spectator la ceva foarte frumos, care nu a mai ținut de stilul meu de simfonist. Mi-a plăcut foarte mult. Mi-a tăiat din prejudecăți. Eu sunt exigent. Modul popular din seara aceasta, cu solistele acestea fabuloase și bucuria de a cânta în seara aceasta, a ridicat muzica populară românească pe un podium pe care nu l-am recunoscut până acum.
Flautistul Nicolae Maxim: Superlative pentru această deosebită manifestare. 30 de ani. Asociez și ceilalți, vreo 35 de dinainte, pentru că această scenă a fost familia mea, aici am crescut, aici am evoluat și aici, la un moment dat, trebuie să lași locul celor mai tineri. Nu pot să trec cu vederea pe înaintași, pentru că am cântat cu Constantin Silvestri, cu George Georgescu, cu Mihai Brediceanu, cu Mircea Basarab, cu Mircea Cristescu, inclusiv mai târziu, cu Cristian Mandeal și cu Horia Andreescu. Am avut un arc extins, în care în activitatea mea am avut fericirea să trăiesc clipe minunate deosebite. În această seară, în acești 30 de ani s-au văzut acumulări de calitate și de cantitate sub patronajul maestrului Ștefan Gheorghiu.
Marin Cazacu - manager Filarmonica "George Enescu": Emoționant, pentru că iată, Filarmonica "George Enescu" a putut să cânte toate genurile muzicale pe care le-am pus pe pupitru, bineînțeles. Mi-ar fi plăcut să avem și mai departe și alte genuri, dar, iată, a fost capabilă să cânte folclor autentic românesc, acompaniind o tânără excepțională. De altfel, trebuie să știți că pregătirea este de clasică, pentru că ea a studiat violă, a cântat în orchestră de tineret cel puțin 10 ani, așa am și descoperit-o. Aceste aranjamente împreună cu ea le-am comandat pentru un concert-eveniment acum câțiva ani în urmă, dar iată că bucuria a fost să le reauzim aici pe scena Ateneului Român la această gală în care și segmentul folcloric este reprezentat de această uniune de creație, excepțional de altfel.
Violonistul Remus Azoiței: Totul este cu mult mai mult decât o aniversare, vorbim de UCIMR, care este practic acum un fenomen și care atinge întregul eșichier muzical românesc de la tinerii pe care îi ajută și pe care îi sprijină prin tot felul de proiecte până la marii seniori muzicieni ai României care sunt ajutați financiar, ceea ce înseamnă foarte mult la vârsta senectuții. Practic, toate eșaloanele muzicii românești sunt afectate de ceea ce face UCIMR. Noi, cei care suntem în interiorul acestei familii și mă simt noroc să fiu între ei, văd mult mai multe și îmi dau seama ce fel de oameni sunt, ei dau mult mai mult decât ar trebui sau decât li se cere și astfel au reușit să ajungă ceea ce sunt. Așa că, acest concert a fost din suflet, am fost chemat, am venit de la Londra azi-noapte și mă bucur că am pus și eu umărul cu balada mea cea mică de Enescu. Am ajutat puțin la înfăptuirea acestei seri minunate.
Vă ofer alte impresii din partea publicului:
- Ceea ce ne bucură pe noi în această seară, Ateneul, acest sanctuar al muzicii a găzduit un eveniment frumos, emoționant și onorant pentru cei, în cinstea cărora a fost organizat. Felicitări tuturor celor implicați și ne dorim ca, într-adevăr, pe parcursul anilor, toată investiția de energie, de pricepere, de măiestrie, de empatie, să se resimtă în evenimente de acest fel, pentru că, într-adevăr, acestea fac cinste și celor care le organizează și celor pentru care se organizează.
- Mi-a plăcut foarte mult în seara aceasta. Ne-am bucurat de toate momentele, chiar a fost super interesant că am avut amestesc din toate stilurile, lucruri pe care nu le descoperim de obicei la Ateneu. Toată lumea care a urcat pe scenă a fost emoționată și ne-a transmis și nouă emoțiile în sensul pozitiv. Ne-am bucurat foarte mult să fim alături de cei pe care am venit să îi susținem și anume, trio-ul Amphitrio. Ne-am bucurat pentru premiul pe care l-au primit și sperăm să vedem tot mai des astfel de inițiative.
- Mi s-a părut un eveniment foarte bun. Am putut să ne reamintim de marii artiști ai noștri, de colegii noștri, de profesorii noștri, de tot ce a fost mai frumos în viața și tinerețea noastră. Îl felicit pe domnul Ștefan Gheorghiu pentru această inițiativă și așteptăm mai departe să avem numai asemenea evenimente.
- Mi s-a părut excepțional concertul și gala într-un totul. Noi suntem colaboratori ai UCIMR, de la Muzeul hărților și ne-am bucurat că am fost astăzi invitați în această seară și că am putut fi prezenți.
- Foarte frumos. Excepțional. Mi-a plăcut remix-ul de muzică populară cu muzică clasică, muzică simfonică, filarmonică. A fost super.
- Chiar vorbeam cu colega și prietena mea și ne-am bucurat foarte mult că am venit. Ne-am întristat puțin că nu a fost atât de multă lume, încât să fie sala plină, să stea lumea în picioare, pentru că spectacolul a fost minunat. Mai ales acest final, pur românesc, cu această solistă minunată care ne-a încântat cu totul, deci pur și simplu, ne-a adus la lacrimi de bucurie. Ne bucurăm foarte mult pentru această aniversare și pentru această gală.
- Felicitări tuturor organizatorilor și tuturor celor prezenți și în special celor care au o vârstă venerabilă, și-au făcut posibilă prezența fizică. Acest lucru m-a încântat extraordinar de mult. Este o onoare pentru noi. Este ceva special. Am întâlnit aici muzicieni de talie mondială, printre cei tineri și asta ne încântă maximum.