Cronici Înapoi

AUDIO. Debutul emisiei RRM la Iași; pianista Alexandra Dariescu și Orchestra Filarmonicii 'Moldova' dirijată de Tiberiu Soare

Publicat: sâmbătă, 25 Martie 2023 , ora 10.27


La Iași a continuat vineri seară festivalul prin care Radio România Muzical, care a împlinit, în 24 martie, 26 de ani de existență on-air, marchează inaugurarea noii sale frecvențe, 95,4 FM, pe care poate fi ascultat la Iași. Orchestra simfonică a Filarmonicii "Moldova" a fost dirijată de Tiberiu Soare, într-un concert despre care ne vorbește Lucian Haralambie:

Preludiu la actul al III-lea din opera "Lohengrin" de Richard Wagner a fost prima lucrare interpretată ieri seară la Casa de Cultură a Studenților din Iași. Un public numeros a fost prezent la cel de-al treilea eveniment din cadrul Festivalului organizat de Radio România Muzical și principalele instituții muzicale ieșene, pentru a marca debutul emisiei pe o nouă frecvență, la Iași. Apoi, alături de Orchestra Filarmonicii "Moldova" și dirijorul Tiberiu Soare - Alexandra Dariescu, născută chiar la Iași, unde a și început studiul pianului, în prezent unul dintre cele mai relevante nume muzicale românești la nivel internațional. A fost solista Concertului în la minor de Edvard Grieg.

"Formidabilă, fata asta! Este o reușită, dovadă că publicul a fost atât de atașat de ea... a ieșit de 5 ori la rampă. N-am întâlnit până acum solist care să fie atât de aplaudat." - Adrian Mogoș, avocat

"A fost de vis! Un concert pe care l-am așteptat de multă vreme, dar a fost deasupra așteptărilor această minunată fată. Mă bucur că văd în sală mult tineret care până acum nu exista." - Rodica Stanciu, doctor

"Am avut așa o încărcătură emoțională cum numai acasă se întâmplă. A fost extraordinar! Orchestra a cântat atât de bine. Colegii cu care am crescut în școală aici... Bineînțeles, a fost extraordinar să mă revăd cu Tiberiu Soare. Publicul din seara aceasta a fost atât de aproape și atât de generos în aplauze! Nu-mi vine să cred. Bine ați venit la Iași! Așa de mult mă bucur de acest lucru! Radio România Muzical îmi este așa de bun prieten și toată lumea care lucrează acolo îmi este aproape și peste tot unde merg, mergeți cu mine. Acum e minunat că ați venit și la Iași, într-un oraș de așa de mare importanță, și vă primim cu cele mai deschise brațe." - pianista Alexandra Dariescu, după evoluția de ieri seară alături de Orchestra Filarmonicii "Moldova".

Ansamblul dirijat de Tiberiu Soare a încheiat concertul cu Simfonia a IX-a "Din Lumea Nouă" de Antonín Dvoűák.

"A fost înălțător, maiestuos, splendid, interpretare minunată! Tiberiu Soare nu ne-a dezamăgit, ca întotdeauna. O seară minunată!"

Dirijorul Tiberiu Soare a vorbit, la final, despre colaborarea cu membrii Orchestrei Filarmonicii "Moldova": "Orchestra ieșeană a dat totul în seara asta și s-a simțit. I-am simțit foarte aproape. Și sufletește, și mental. Sunt într-o formă foarte bună și mă bucur că am nimerit exact pe acest apex al formei lor. Cu Alexandra... nu mai spun ce interpretare a avut la Concertul de Grieg! E un muzician fascinant, Alexandra Dariescu, pentru mine. M-am bucurat de seara asta. A fost o sărbătoare! E ușor de ținut minte frecvența, 95,4, pentru ieșeni. Eu cred că e un mare pas înainte. Muzica de calitate va reprezenta întotdeauna un reper pentru viața culturală din orice loc. Și, mai ales, la Iași, care e un centru cultural atât de important."