Cronici Înapoi

AUDIO. Cristian Măcelaru, premiat la Ateneul Român

Publicat: luni, 7 Noiembrie 2022 , ora 10.35

Cristian Măcelaru este unul dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, în plan internațional; la nivel național, a fost comparat cu Sergiu Celibidache. Astfel, nu e de mirare că biletele au fost epuizate la ambele concerte oferite de Cristian Măcelaru pe scena Sălii Mari a Ateneului Român la începutul acestei luni.

Joi, 3 noiembrie, dirijorul român a fost distins cu Premiul de excelență al Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, distincție oferită de Luminița Arvunescu, Președinta Uniunii, la inițiativa Radio România Muzical, reprezentat de Cristina Comandașu, managerul postului nostru:

„Este un premiu pe care noi îl oferim pentru preformanță la nivel mondial și promovarea muzicii românești în lume. Dorim prin acesta să marcăm totodată și 10 ani de la primul concert pe care maestrul Măcelaru l-a susținut în România, în țara sa natală, în noiembrie 2012. Pentru laudatio am invitat-o pe colega mea Cristina Comandașu, managerul general al Radio România Muzical.” - Luminița Arvunescu

„Într-adevăr, sunt 10 ani de cânt ai pășit prima dată pe scena Sălii Radio. Era 9 noiembrie 2012. Eu te-am ascultat atunci la radio și mi-am spus: Iată un dirijor care știe să transforme, pur și simplu, o orchestră! Și asta să se simtă dincolo chiar de microfonul de la radio. Atât vreau, să-l citez pe Lawrence Foster, dintr-un interviu din 2019, în care spunea așa: Sper că se va construi o sală de concerte la București pentru Festivalul Enescu. Este prea târziu pentru mine să fac ceva. Aveți nevoie de un dirijor tânăr și carismatic, care să reușească asta. Poate că acesta va fi Cristian Măcelaru, pe măsură ce cariera sa va crește. Da, poate că el va reuși să facă asta. Cel mai probabil, va ocupa locul lăsat de Celibidache.” - Cristina Comandașu

Au fost Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical, și, puțin mai devreme, Luminița Arvunescu, președinta Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, vorbind pe scena Ateneului Român, la înmânarea Premiului de Excelență acordat dirijorului Cristian Măcelaru, cel care s-a aflat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii George Enescu joi, 3 noiembrie.

Sub bagheta muzicianului, publicul a ascultat Cantata Mare liniștită și călătorie fericită de Ludwig van Beethoven, o lucrare vocal-simfonică de mici dimensiuni, ce a adus pe scenă Corul Filarmonicii bucureștene pregătit de Iosif Ion Prunner. Fiind ofertantă pentru muzicieni, a fost bine primită de public, la fel ca și cea de-a doua lucrare a serii: Concertul nr. 21 pentru pian și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Succesul s-a datorat, evident, și tânărului solist, Colin Pütz. Chiar dacă acesta este în vârstă de doar 15 ani, statura și prezența scenică a muzicianului a determinat unele voci să exclame „nu i-aș fi dat mai mult de nouă ani!”. Dincolo de acest aspect, în plan interpretativ, solistul s-a prezentat excelent pentru un artist la început de carieră. Muzicalitatea și naturalețea frazării au fost evidente și pentru cei din public:

„Sunt așa de emoționată... incredibil! E de o maturitate și de o tehnică și de o sensibilitate extraordinare! A fost o încântare. 15 ani... foarte, forte special!”

„Este de fiecare dată o surpriză excepțională faptul că maestrul Cristian Măcelaru dirijează la București. Probabil că maestrul Măcelaru era la fel de competent și dacă ar fi dirijat exclusiv Orchestra Filarmonicii George Enescu, dar cu atât mai mult cu cât are o confirmare din partea Orchestrei Naționale a Franței, sala a fost arhiplină.”

„Puștiul e de vârsta copilului meu și mi se pare că așa o digitație aș fi vrut și eu pentru el. Acum, e mândria noastră de bănățeni, Măcelaru este timișorean și noi am venit să punctăm faptul că avem așa o baghetă de la noi de-acasă. Partedin cei cu care am venit sunt foști colegi de liceu de-ai lui Măcelaru, și-atunci, cumva, na, dincolo de patriotismul ăsta local, dacă vrei să-i spui așa, e încântător!"

Astfel se vorbea despre solistul serii - Colin Pütz - în vârstă de doar cincisprezece ani, cel care a evoluat sub bagheta lui Cristian Măcelaru alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Și pentru că vorbeam puțin mai devreme despre frazare și muzicalitate, vorbim și despre ultima lucrare din programul serii: Simfonia I op. 55 în La bemol major de Edward Elgar, o creație amplă, un prilej de strălucire pentru toți muzicienii de pe scenă. Astfel, dacă se împlinesc 10 ani de la primul concert desfășurat sub bagheta lui Cristian Măcelaru în România - ce a avut loc în 9 noiembrie 2012, pe scena Sălii Radio - presupun că urarea cea mai bună ar fi un sincer „La mulți ani!”, atât dirijorului, cât și celor care știu să recunoască valorile autentice.

Reportaj realizat de Petre Fugaciu