Evenimentele săptămânii Înapoi

19 august - 143 de ani de la nașterea lui George Enescu, sărbătoriți la Radio România Muzical

Publicat: joi, 8 August 2024 , ora 8.11

Un simbol pentru cultura românească, cel mai important compozitor român al timpurilor, George Enescu a venit pe lume în 19 august 1881; în 2024 se împlinesc 143 ani de la nașterea sa. 

În 19 august, aniversarea lui George Enescu este sărbătorită la nivel național și internațional, iar Radio România Muzical, unicul post de radio românesc dedicat muzicii culte, a pregătit o serie de emisiunii specială cu muzica George Enescu în prim plan, în cadrul emisiunilor Arpeggio, de la ora 10.00, Polifonii, ora 13.05 și Scena europeană, ora 21.30. 

De ce să ascultăm Enescu? Marele compozitor și muzicolog Pascal Bentoiu ne-a oferit argumentele hotărâtoare:

"Prin toate caracteristicile ei, creația lui George Enescu se opune radical grabei neliniștite, anxioase, isterizante care a cuprins omenirea. Opera marelui compozitor român pare a fi un răbdător, dar imperios apel pentru recâștigarea unui timp mai firesc, mai umanizat al vieții noastre. Nimic din Enescu nu se potrivește cu înghesuiala, cu sordidul și promiscuitatea timpului nostru. El ne cheamă la cu totul altceva, anume la meditație, la consolidarea liniștii și la împărtășania întru frumos. Și dacă grăbita și isterizata noastră contemporaneitate pricepe prea puțin din mesajul enescian, este poate pentru că a ales calea anihilării, calea cufundării în neant."

La 143 de ani de la nașterea lui Enescu vă invităm să ascultați opusurile sale la Radio România Muzical: De la ora 10.00, George Enescu este Interpretul zilei în cadrul emisiunii Arpeggio. De la ora 13.05, la Polifonii, ascultați înregistrări cu lucrări camerale și simfonice având în prim-plan mari muzicieni de ieri și de azi, iar de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, înregistrări cu lucrări enesciene din recitaluri și concerte desfășurate în Elveția, Italia, Marea Britanie și Germania. 

19 august - ziua George Enescu la Radio România Muzical. 


Andreea Kiseleff