Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Maestrul Dan Mizrahy s-a stins din viaţă

Publicat: joi, 25 Februarie 2010 , ora 20.17
In această dimineaţă a trecut in eternitate maestrul Dan Mizrahy, pianist, compozitor şi profesor, personalitate a vieţii muzicale romaneşti. Născut in 28 februarie 1926 la Bucureşti, student al Aureliei Cionca la Academia de Muzică din capitală, a emigrat in Ierusalim, unde s-a aflat sub indrumarea lui Alfred Schroeder, asistent al pianistului Artur Schnabel. La revenirea in ţară, maestrul Dan Mizrahy s-a lansat in cariera de pianist concertist, debutul avand loc pe podiumul de concert al Studioului "Mihail Jora", in anul 1946. Cariera de profesor şi-a inceput-o la prima şcoală de muzică din capitală - actualul Liceul de Muzică "Dinu Lipatti". Figură de seamă a artei interpretative romaneşti din secolul al 20-lea, Dan Mizrahy a rămas in memoria multor generaţii de melomani ca ambasador al muzicii lui George Gershwin in Romania. A interpretat lucrări ale compozitorului american in primă audiţie la noi, imprimandu-le pe un dublu compact-disc care cuprinde integrala creaţiei sale pentru pian şi orchestră. In calitate de compozitor, a semnat in special muzică vocală - lieduri şi romanţe, iar ca muzicolog, Dan Mizrahy a impărtăşit celorlalţi mai ales pasiunea sa pentru Gershwin, prin simpozioane şi conferinţe tematice.

Stingerea din viaţă a maestrului a intristat lumea muzicală romanească. Iată gandurile compozitorului Theodor Grigoriu.

"Este, intr-adevăr o ştire deosebit de tragică. L-am numit pe dragul meu prieten de-o viaţă, Dan Mizrahy,cel mai iubit dintre pămanteni. Oricum, dintre pămantenii muzicieni.Nu putem explica ce inseamnă căldura unui om, ce inseamnă apropierea de el, ce inseamă afabilitatea şi puterea de a sta langă el şi a-l admira fără ca de multe ori să spui, poate, o silabă, sau un singur cuvant. Deşi, ştiam că suferă in spital, mă gandeam in fiecare zi la el, il chemam şi la telefon din cand in cand, ca să ii mai aud glasul. E o pierdere mare pentru muzica romanească, pentru că el a slujit-o intr-ul fel colosal de original, adică a reuşit să ne facă să inţelegem şi să cunoaştem intreaga operă a lui Gershwin, pe care l-a divinizat. Era in Dan Mizrahy un dor de o viaţă muzicală superioară la care tindea şi pe care de multe ori ne-o transmirea prin harul lui cu totul excepţional. E o mare pierdere, şi pentru mine o mare văduvire de un prieten pe care l-am iubit mult, l-am stimat şi am petrecut multe clipe care nu pot fi decat evocate in lacrimi."

Muzicolog Grigore Constantinescu.

"Vestea despărţirii de Dan Mizrahy este, intr-adevăr un moment care ne intunecă această speranţă de primăvară pe care o trăim cu toţii. Ne despărţim de un artist care a iubit muzica şi frumosul mai mult decat orice, care a ştiut şi a avut cultul prieteniei, care a creat şi a lăsat oamenilor muzici deosebite şi, mai ales, a incantat publicul prin arta sa interpretativă. In cartea sa Aşa a fost... Dan Mizrahy se mărturiseşte. In viaţa sa, care acum a fost, inţelegem această mărturisire şi din inimă ii dorim liniştea pe care o merită un om nobil, care şi-a iubit semenii."

Pianistul Dan Grigore

"Pierderea lui Dan Mizrahy este o durere ireparabilă pentru cultura romanească, pentru muzica romanească şi pentru pianistica romanească. L-am admirat de cand eram copil; a fost un mare interpret, a fost un om de o generozitate absolut extraordinară. Să ne aducem aminte că l-a ajutat pe Eugen Ciceu cand a fost persecutat de puterea comunistă. I-a intins o mană atunci cand nimeni nu mai indrăznea să se uite la el. A cantat pană recent cu aceeaşi dăruire şi cu aceeaşi superbie pianistică. Am fost martor la aceste concerte ale lui, am fost prieteni, il iubesc şi imi va lipsi enorm."

Criticul muzical Petre Codreanu.

"Imi pare rău să aud că s-a dus dintre noi un spirit, un artist, un pianist şi un om deosebit, care mi-a fost prieten, care m-a onorat cu prietenia lui. Dan Mizrahy a fost cel care, in arealul romanesc muzical, a fost un propagator convins şi convingător al muzicii unui mare autor de spiritualitate, care a fosr Gershwin. Dan Mizrahy a fost şi compozitor. A compus nişte lieduri, romanţe. A făcut să dispară diferenţa dintre lied şi romanţă. Dan Mizrahy a fost un om care, aşa cum mărturiseşte prin titlul cărţii sale de memorii Aşa a fost... - aşa a fost şi aşa va să fie in amintirea noastră, a celor care l-am cunoscut, care l-am iubit şi-l iubim."

Pianistul de jazz Marius Popp.

"Am auzit acum, de la dumneavoastră, că Dan Mizrahy a incetat din viaţă. Incep cu un "Dumnezeu să-l odihnească!" Vreau să spun că m-a onorat cu prietenia lui şi cu aprecierile lui. A fost, de altfel, unul din puţinii prieteni pe care i-am avut la Şcoala populară de artă unde predam jazz-ul - am predat 23 de ani - şi el era un emerit profesor de pian care nu ştiu ce căuta acolo, la Şcoala populară, cand ar fi meritat Conservatorul de multă vreme, de altfel a şi fost cooptat. Nu are rost să vorbesc despre cariera lui pianistică, ce includea toată opera lui Gershwin, dar vreau să vorbesc despre meritele lui de pedagog pianist, extraordinar. Nu bun, nu eminent, ci pur şi simplu extraordinar şi unic. Personal, este o pierdere mare, Dumnezeu să-l odihnească!"

Inmormantarea maestrului Dan Mizrahy va avea loc vineri, 26 februarie, la ora 13,00, la Cimitirul Bellu Evreiesc de rit sefard.