Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Mari scene europene și americane accesibile online

Publicat: luni, 16 Martie 2020 , ora 0.00

Unele dintre cele mai apreciate instituții muzicale de pe mapamond vin în întâmpinarea celor care în această perioadă sunt nevoiți să rămână acasă. "Filarmonica este închisă, așa că venim noi la tine!" - anunță, spre bucuria miliardelor de melomani, Filarmonica din Berlin, ce și-a suspendat concertele cu public până în 19 aprilie. Astfel, instituția a decis să acorde acces gratuit la platforma sa digitală, unde sunt reunite peste 600 de concerte ale Orchestrei Filarmonicii din Berlin reflectând mai mult de un deceniu de activitate, inclusiv 15 concerte care au avut loc sub bagheta noul dirijor principal, Kirill Petrenko. Există, de asemenea, filme cu imagini din spatele scenei, documentare despre istoria orchestrei, portrete ale dirijorilor și membrilor orchestrei.

Opera de Stat din Viena este disponibilă, de asemenea, online, invitând publicul să urmărească zilnic, până în 2 aprilie, gratuit, înregistrări ale propriilor producții din stagiunile trecute. Astăzi, 16 martie, spre exemplu, este programat spectacolul "Falstaff" de Giuseppe Verdi din 30 ianuarie 2019, în regia lui David McVicar, cu Carlos Álvarez în rolul titular și James Conlon ca dirijor.

Și Opera Metropolitan din New York mizează pe parcursul acestei luni pe oportunitatea menținerii contactului online cu publicul său fidel. Instituția lansează "Nightly Met Opera Streams", o serie de reluări ale unor spectacole live, înregistrate în format HD și difuzate pe site-ul său oficial. Seria se deschide astăzi cu opera "Carmen" de Georges Bizet, cu Elīna Garanèa și Roberto Alagna în distribuție. Spectacolul, care a avut loc în data de 16 ianuarie 2010 cu Yannick Nézet-Séguin la pupitrul dirijoral, se va difuza de la 19.30, ora New Yorkului (ora 01.30 ora României), și va fi disponibil ulterior încă 20 de ore.
Ioana Marghita