Cristina Comandasu

Experiența radio
Lucrez la Radio România Muzical din iunie 1997. Am realizat pâna acum peste 5000 de emisiuni, în cele mai diverse genuri jurnalistice. Pentru ultimii ani, repere ale activității mele de radio rămân cele doua emisiuni pe care le-am realizat săptamânal: "In universul muzicii" - dialoguri cu marile personalități culturale ale României (din 2005) și "Music box" - emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical (din 2007). Tot în prezent, mă ocup și de rubrica "Obiectiv-emotiv" în care îl am interlocutor pe binecunoscutul violonist român Alexandru Tomescu. În 2020, i-am propus lui Cristian Macelaru să realizeze proiectul “Camera albastr㔠la Radio România Muzical, așa ca am preluat și aceasta rubrica bilunară, cu debut în stagiunea 2020-2021.

În perioada iunie 2004-noiembrie 2017 am fost redactor șef Radio România Muzical; din decembrie 2017, am preluat temporar functia de manager Radio România Muzical; am revenit în funcția de redactor șef pe 7 septembrie 2021; din 1 aprilie 2022, am revenit în funcția de manager Radio România Muzical. În toată această perioadă am fost coordonator al activitatilor de PR și marketing ale Radio România Muzical. La acestea am adaugat în ultimii ani și coordonarea editorială a site-ului Radio România Muzical și a prezenței postului în retelele sociale. Mă ocup, de asemenea, de mai multe proiecte Radio România Muzical, pe care le-am și initiat: "Asculta 5 minute de muzica clasica", "Voteaza discul de muzica clasica al anului", "Mostenitorii României muzicale".


Proiecte

Trebuie să recunosc că succesul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică, născut dintr-o idee care mi-a venit într-o zi de luni când mă întrebam de ce cumparaturile trebuie să fie atât de obositoare la supermarket, m-a luat și pe mine prin surprindere. Din 2010 pâna astăzi, principalele lanturi de magazine, mall-uri, librării, muzee au ales să difuzeze muzica clasică în spatiul propriu în lunile martie și octombrie ale fiecarui an; unele mall-uri au găzduit și concerte de muzică clasică în spatiul propriu. Dar mai ales, din 2014, Ascultă 5 minute de muzică clasică este program național în școlile din România; în anul școlar 2020-2021, 223.000 de copii din București și 31 de județe din România au participat la proiect, ceea ce îl transformă într-unul dintre cele mai mari, dacă nu cel mai mare proiect cultural desfasurat în școlile din România. M-am ocupat, de asemenea, și de organizarea concursurilor naționale Ascultă 5 minute de muzică clasică, precum și de expozițiile cu desenele câștigătoare din acest proiect. În 2018, am inaugurat și seria concertelor de la ParkLake Shopping Center din București, cu doua concerte care s-au bucurat de un număr record de public: 24 martie (Alexandru Tomescu) și 8 septembrie (Orchestra de Camera Radio). Au urmat în 2019: concert de Martisor cu pianista Sînziana Mircea și expoziție Chopin cu desene ale elevilor Liceului de artă Nicolae Tonitza din București (1 martie), concert aniversar Radio România Muzical cu Alexandru Tomescu și Corul de copii Radio (24 martie), Clasic chic cu Razvan și Andreea Stoica & Kamerata Stradivarius (5 octombrie).

Discul anului este un proiect online derulat din anul 2013, spațiul unde publicul românesc poate regăsi cele mai noi și interesante discuri ale prezentului, românești sau străine. Am organizat și recitaluri cu muzicienii-semnatari ai discurilor anului. Regăsiti în prezent discurile anului aici, împreună cu arhivele anilor precedenți. În 2018, am inaugurat un nou concept: Moștenitorii României muzicale - recitaluri susținute de tinerii foarte merituoși ai României care nu pot fi ascultați cu regularitate pe scene bucureștene. A fost un prim festival de pian organizat între 16 și 18 octombrie; cu sprijinul Clubului Rotary Pipera, acest proiect a devenit unul multi-anual, cu multe surprize la Sala Radio. În 2019 au fost organizate recitaluri cu violoncelistul Andrei Ioniță (15 aprilie), pianista Axia Marinescu (6 iunie), violonista Ioana Cristina Goicea și pianistul Andrei Banciu (12 octombrie) și pianista Sînziana Mircea (14 noiembrie). În 2020, cu violoncelistul Valentin Raduțiu (4 martie), Cvartetul Arcadia (8 octombrie). În decembrie 2019, Clubul Rotary Pipera mi-a fost oferit distinctia Paul Harris Fellow pentru organizarea acestui proiect. În 2021, Andrei Ioniță a revenit la Sala Radio în cadrul acestui proiect, de data aceasta, în compania pianistei Daria Ioana Tudor. În 2020, am organizat și prima ediție a bursei “Moștenitorii României muzicale”, urmata de o a doua în 2021. Câștigatori: pianistul Cadmiel Boțac, violoncelistul Cornelius Zirbo și chitaristul Dragoș Ilie. Proiectul “Moștenitorii României muzicale” înseamna astazi și un album apărut la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluțiile în recital ale pianiștilor Florin Mitrea, Axia Marinescu și Adela Liculescu. În 2021, apare un al doilea volum, cu violonista Ioana Cristina Goicea și violoncelistul Valentin Raduțiu. Tot în 2021, primul disc al pianistului Cadmiel Boțac apare la Editura Casa Radio, premiu oferit în cadrul bursei “Moștenitorii României muzicale”.


Membra în Juriul ICMA - International Classical Music Awards

Din decembrie 2019, la invitația juriului ICMA, reprezint Radio România Muzical în acest prestigios juriu, printre cele mai importante dintre cele care premiază producții discografice. România face parte pentru prima dată din juriul ICMA, alaturi de 18 reprezentați din alte 15 țări.

Membru al Grupului de muzica EBU

Pentru perioada 2024-2026, fac parte din Grupul de muzica EBU, organism care stabilește strategia pentru muzica clasică în cadrul European Broadcasting Union. Din Grupul de muzică EBU 2024-2026 fac parte reprezentanți ai radiodifuzinilor publice din Irlanda, Austria, Vatican, Germania, Franța, Marea Britanie, Danemarca, Italia și Ungaria.


Articole

Sub semnătura mea găsiți săptămânal articole pe site-ul Radio România Muzical; de-a lungul timpului am publicat în Revista Radio, Cotidianul, Curierul național, Cronica română, Evenimentul zilei, revistele Actualitatea muzicală și Melos. În prezent, public si pe site-urile Dilema veche, Ziarul Metropolis, Ceașca de cultura, Liternet și am un blog pe platforma adevarul.ro. Scriu, pentru că în felul acesta, încerc să apropii și mai mult publicul din România de muzica clasică.

Studii

Sunt absolventă a Liceului de muzică"Dinu Lipatti" din București (pian, 1991-1995), a Universitații Naționale de Muzică din București (1995-2000). În cadrul acestei din urmă instituții mi-am susținut și dizertația de studii aprofundate (2001) și teza de doctorat (2008).

O carte

Am publicat și primul volum, pe care îl gasiti la acest link.

Ma gasiti la cristina.comandasu@radioromania.ro sau pe facebook.