Înapoi la: Emisiuni

Movie on cu Andreea Kiseleff

Movie on
Vineri, 24 Mai 2024 , ora 8.45
Movie on
Vineri, 26 Aprilie 2024 , ora 8.45

Movie on, o incursiune în fascinantul dar mai puțin exploratul gen al muzicii de film, odată la două săptămâni, vinerea, în cadrul matinalului Musica viva.

De multe ori, coloana sonoră este un excelent comentator al acțiunii unui film, acțiune pe care o susține, o completează și comentează, sau, în alte cazuri, descrie și portretizează personaje, idei, stări și momente cheie. Fie că muzica a făcut celebru un film sau invers, cazurile în care coloana sonoră a pășit din cinematograf spre sala de concert sunt numeroase. La fel și cazurile în care teme din muzica clasică au rămas asociate cu filmul în care au apărut și au devenit arhicunoscute.

Marile instituții muzicale din lume prezintă periodic, poate mai mult în programele lor estivale, concerte cu muzică de film, având de fiecare dată sălile pline și un succes răsunător. Este ușor de înțeles de ce. Acest tip de program atrage și publicul larg, care pășește rar într-o sală de concert, dar și tinerii (și chiar copiii), prin faptul că pot asocia cu ușurință muzica respectivă de... ceva. Sunt teme intrate în mentalul colectiv pe care nici noi, muzicienii, nu le putem întotdeauna plasa în filmul din care provin, deși le cunoaștem foarte bine. Sunt teme devenite hit-uri, cum ne place să spunem astăzi, pe care publicul se bucură să le audă în diferite contexte, pentru că, pur și simplu, le știe de undeva.

Teme din muzica de film devenite clasice sau teme clasice apărute în filme - le vom explora împreună. Movie on!

Andreea Kiseleff