Înapoi la: Emisiuni

Geografii subiective cu Anca Ioana Andriescu

Rio de Janeiro (V)
Sâmbătă, 14 Iunie 2014 , ora 13.20
Rio de Janeiro (IV)
Sâmbătă, 7 Iunie 2014 , ora 13.20

Să fi devenit călătoriile o nouă obsesie a multora? O pasiune sau, mai degrabă o preocupare a unora, o dorință de a cunoaște, o nevoie de a descoperi din ce în ce mai multe într-o epocă în care informațiile sunt din ce în ce mai la îndemână.

În ultimul timp albumele de călătorie au inundat piața media: cărți, documentare, cicluri de emisiuni de televiziune pline de sugestii turistice...

De câțiva ani, cu ajutorul cuvintelor și al muzicii noi vă propunem să călătoriți virtual prin spații culturale remarcabile care au trezit - în viziunea creatoare, în memoria unor artiști - imagini pe care vă invităm să le întregiți cu propria memorie sau fantezie vizuală, conturând astfel propriile dumneavoastră Geografii subiective.

Până acum, emisiunile acestui ciclu v-au condus prin istoria și cultura unor locuri pe unde eu avut prilejul de a-mi exersa privirea, de a poposi măcar câteva ore; dar amprenta păstrată în amintire a fost adâncă, vie încă, bogată în emoții și sugestii pe care am încercat să vi le împărtășesc, probabil cu nota de subiectivitate greu de ascuns uneori. A păși din nou pe asemenea drumuri trezește alte trăiri, te face să descoperi mai mult, mai adânc, mai altfel... Vă invit să încercați o asemenea experiență urmărind - în reluare - câteva dintre popasurile pe care le-am făcut împreună prin Europa, călăuziți de muzică, de cultură și de eroii care au trecut prin astfel de meleaguri.

Cu câtva timp în urmă, auzindu-mi numele, o persoană necunoscută mie a venit și m-a întrebat direct: pe unde ne mai călăuziți în ediția viitoare? Întâi m-am mirat, apoi m-am bucurat că, iată, aceste sugestii i-au atras atenția, după care mi-a crescut mai mult grija de a căuta repere cât de cât interesante pentru mai mulți ascultători... Așadar, fiecare album al călătoriilor noastre s-a profilat în felul său, subiectiv.

Geografii subiective, în fiecare sâmbătă, de la ora 13.20 sau oricând pe site-ul Radio România Muzical.

Anca Ioana Andriescu