Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Interviu cu pianistul Yefim Bronfman (I)

Publicat: Duminică, 22 Aprilie 2012 , ora 10.30

Yefim Bronfman se numără, pentru acei probabil puțini care nu știu, printre marile nume ale pianisticii internaționale din ultimele decenii. S-a născut în Uzbekistan, în 10 aprilie 1958, părăsind spațiul comunist la 15 ani pentru a se stabili, o perioadă, în Israel. În 1989 - care rămâne și anul recitalului de debut la Carnegie Hall, artistul devenea cetățean al Statelor Unite ale Americii, unde trăiește în momentul de față și unde își derulează, în mare parte, cariera artistică, fie ca solist, fie ca partener de muzică de cameră.

Ca interpret pasionat de genul cameral, face un duo foarte apreciat cu violonistul Pinchas Zukerman, a colaborat cu cvartetele Emerson, Cleveland, Guarneri și Julliard, cu violoncelistul Yo-Yo Ma, violonistul Joshua Bell, flautistul Jean-Pierre Rampal, între alții. Iar cu violonistul Isaac Stern a înregistrat sonatele pentru vioară și pian de Brahms și Bartók.

Bonom, ușor supraponderal, meditativ, artistul transmite, și ca persoană, căldură și generozitate; cel puțin, asta e impresia pe care mi-a lăsat-o după o jumătate de oră petrecută față în față, ocazia fiind prezența artistului în Festivalul Internațional "George Enescu" din 2011, atunci când ne-a acordat interviul pentru Poveștile de succes ale muzicii pe care vi-l propunem, și noi, în 22 și 29 aprilie, de la ora 10.30 și, în reluare, de la ora 22.00.
Ștefan Costache