Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Dialog cu pianistul rus Denis Matsuev

Publicat: Duminică, 15 Ianuarie 2012 , ora 10.30
S-a născut în iunie 1975 la Irkuțk într-o Siberie comunistă, nu departe de uriașul lac Baikal - care are dublul suprafeței României; a fost un copil-minune al orașului său natal, de care a rămas atașat până azi (chiar dacă, în momentul de față, susține, în medie, un concert la două zile, în toată lumea, se întoarce cu regularitate acolo unde s-a format - are locuința lui la Irkuțk). Spune că a avut o copilărie și o adolescență obișnuite, că nu a fost genul care să studieze 10 ore pe zi.

Oricare ar fi explicațiile, Denis Matsuev este o forță a naturii în zona pianistică, un muzician comparat frecvent cu legendarul Horowitz pentru înzestrări instrumentale care au parcă ceva din frumusețea și imensitatea regiunii geografice din care provine.

Câștigarea Concursului "Ceaikovski" de la Moscova, în 1998, i-a adus lui Matsuev consacrarea internațională și o carieră în plină expansiune. Cu ocazia concertului pe care l-a susținut în Festivalul "Enescu" de anul trecut, ne-a lăsat să-l cunoaștem și altfel decât ca spectatori; și ne-a oferit un interviu pe care vi-l propunem, la Poveștile de succes ale muzicii duminică, 15 ianuarie, ora 10 și 30 de minute și, în reluare, de la ora 22.00.

Ștefan Costache