Înapoi la: Emisiuni
De 10 ori despre... orchestră cu Veronica Zbarcea
Orchestra X
|
|
Orchestra IX
|
Cine nu știe ce e aceea o orchestră? Acel amplu grup de instrumentiști care cântă împreună... Sau, mai clar, acel corp de instrumente de cele mai felurite tipuri, grupate pe categorii, fiecare categorie citind, în principiu partituri identice sau nu tocmai, adunate însă pentru a constitui un conglomerat de melodii, armonii, ritmuri convergente, divergente sau complementare...
În curgerea vremilor s-a format ceea ce astăzi numim orchestră, veritabilul instrument al dirijorului, bine gândit și echilibrat dinamic și coloristic, dar începuturile s-au făcut cu multe veacuri în urmă, cu pași mici, pornind de la asocieri timbrale mai mult sau mai puțin balansate. Criteriile ce guvernau atunci par să fi fost întâmplătoare, ținând de tipul și numărul de instrumente avute la dispoziție la un moment dat. De altfel, în buna tradiție a epocii, în general instrumentele nu făceau altceva decât să dubleze vocile - căci vorbim despre vremea madrigalelor și a creațiilor religioase de esență vocală, polifonică.
De acolo la cei opt soliști, două coruri mixte, un cor de copii adăugate unui imens organism orchestral (forțele antrenate în realizarea simfoniei a opta) sau, "instrumentul dirijorului" pentru aducerea la viață a Simfoniei "celor 1000" a lui Gustav Mahler... Mai bine de jumătate de mileniu de dezvoltare - un drum lung pe care vom încerca să-l străbatem în aceste 10 întâlniri cu... orchestra.