Cuvântul muzicii Înapoi la: Emisiuni
Chitaristul Dragoș Ilie
Dragoș Ilie, care este titlul cărții pe care ne-o vei prezenta astăzi?
O să vorbesc astăzi despre o carte care m-a ajutat foarte mult, în special când mă pregăteam pentru o competiție mai dificilă. Se numește "The Inner Game of Tennis", carte scrisă de Timothy Gallwey. Ideea de bază de la care pleacă această carte și, aproape aș spune, filosofia lui este că tenisul, ca orice activitate de performanță, se împarte în două jocuri. Este jocul exterior, cel ce ține de partea tehnică a sportului, de poziția mâinilor, mecanica etc. Asta este și partea pe care majoritatea antrenorilor se concentrează de fapt când lucrează cu elevii. Iar apoi este partea interioară, jocul interior - de unde vine și numele cărții, the inner game. Jocul interior ține mai mult de performanța naturală, dată prin dezvoltarea unei încrederi de sine autentice, ține mai mult de stăpânirea propriilor cunoștințe și o minte relaxată.
Chiar încă de la începutul cărții, Timothy descrie tipul ăsta de performanță ideală, magică, care, de cele mai multe ori, e spontană - se produce când mintea și corpul sunt una. Vă dați seama că, instant, m-am gândit la momentele cele mai memorabile de pe scenă pe care le-am avut, sau în concursuri, concerte... și au fost momente când nu m-am mai gândit la note, la degete sau la greșeli. Pur și simplu, mi-am dat voie să fiu prezent în moment. Iar cartea asta a fost chiar un ghid pentru mine în a-mi dezvolta strategii de a mă detașa de partea asta negativă, de feedback-ul critic, pentru a-l lăsa pe eu-l interior să performeze la capacitate maximă.
Fiecare concept din carte se traduce și în muzică, și în oricare alt aspect al vieții. A fost scrisă, de fapt, și o a doua versiune a cărții, "The Inner Game of Music", împreună cu Barry Green. Efectiv, cred că au scos cuvântul tenis și au pus muzcă în loc. Deci, e foarte aplicabilă pentru muzicieni.
De ce trebuie să citim și cu ce ne ajută pe noi lectura în viața de zi cu zi?
Lectura este o exersare a minții, a ordinii din capul nostru. Lectura e arhiprezentă, de fapt, în viața noastră. Fie că citim cărți sau, nu știu, postări... Personal, dacă ar fi să conving pe cineva să citească, am observat că lectura mă ajută să-mi pun propriile gânduri în ordine, îmi aduce o liniște interioară indiferent de subiectul pe care-l citesc. Aproape că pot să zic că îmi ascute simțurile și mintea.
O să folosesc aici un citat din faimosul show de televiziune "Game of Thrones", bazat tot pe cărți, în care un personaj este întrebat de ce citește atât de mult și spune că "mintea, precum o sabie, are nevoie să fie ascuțită tot timpul". Și pentru asta se citește!