Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni

Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: Luni, 20 Mai 2024 , ora 18.15

E normal să ne imaginăm compozitorii ca fiind oameni care au trăit cu mulți ani în urmă, care nu mai sunt printre noi și care au compus ceva extraordinar. Dar, mă bucur atât de mult să vă pot prezenta astăzi o compozitoare care e tânără, care locuiește la București și care a compus o piesă atât de frumoasă încât imediat când am văzut-o m-am hotărât să o dirijez. Este vorba de Genesis de Oana Vardianu.

Această compoziție din anul 2021, foarte recentă, a fost scrisă pentru un proiect pe care eu îl fac în fiecare an cu Romanian Chamber Orchestra, în care încurajez tineri compozitori să ne trimită compoziții pe care să le putem interpreta.

Această lucrare se folosește de folclorul frumos și bogat pe care îl avem în România pentru a crea o lume micuță, dar gingașă și frumoasă. Găsim ritmuri, melodii românești, iar Oana le creează pe toate cu măiestrie.

Lucrarea a avut succes imediat, de la început. A fost cântată apoi în Statele Unite, iar în luna mai o voi interpreta și eu pentru prima dată la Londra.