Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Două capodopere ale secolului al XIX-lea în direct de la Rudolfinum din Praga

Publicat: vineri, 15 Decembrie 2023 , ora 8.15

Concertul op. 102 în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms și Simfonia fantastică op.14 de Hector Berlioz sunt înscrise în programul stagiunii Radiodifuziunii din Praga. La pupitrul dirijoral se va afla Eva Ollikainen. Muziciana este dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Islanda, cu sediul în faimoasa sală de concerte "Harpa" din orașul Reykjavik. Cronicarii o plasează pe Eva Ollikainen în topul tinerilor dirijori, descriind-o drept o muziciană cu un limbaj elegant și expresiv al corpului, cu o prezență naturală pe scenă și o muzicalitate extraordinară.

Prima parte a serii este dominată de Concertul op. 102 în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms, cu doi muzicieni excepționali: violonistul german Christian Tetzlaff și sora sa, Tanja Tetzlaff - o rafinată violoncelistă. "Când îi asculți pe Tetzlaff interpretând Brahms, aproape că îl uiți pe Beethoven" - se scria într-o cronică. Christian Tetzlaff este unul dintre cei mai căutați violoniști și cei mai interesanți muzicieni de pe scena muzicii clasice. La rândul ei, Tanja Tetzlaff este unul dintre cei mai influenți muzicieni ai generației sale, atât ca solist, cât și ca muzician de cameră timp de decenii.

În partea a doua a evenimentului din 18 decembrie de la Rudolfinum din Praga, Eva Ollikainen propune Simfonia fantastică de Hector Berlioz - o simfonie care o să-i vină "mănușă" tinerei dirijoare cu o muzicalitate molipsitoare.

La o seară vibrantă ne așteptăm cu toții, luni 18 decembrie, o seară pe care nu trebuie să o ratați, transmisă în direct de Radio România Muzical de la Rudolfinum din Praga începând cu ora 20.30, în cadrul emisiunii "Scena europeană".

Credit foto Nikolaj Lund


Jeanine Costache