Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Vasily Petrenko și violonista Isabelle Faust la Teatrul Scala din Milano

Publicat: vineri, 17 Noiembrie 2023 , ora 7.47
Stagiunea 2023 a Filarmonicii Teatrului Scala din Milano se încheie în 20 noiembrie cu un concert sub bagheta carismaticului dirijor Vasily Petrenko. Maestrul propune pentru prima dată în această stagiune suita lui John Adams - "The Chairman Dances" inclusă în actul al III-lea al operei Nixon în China.

"O muzică - spune compozitorul despre această suită scrisă în 1985 - ce se dorește o parodie a ceea ce mi-am imaginat că suna muzica de film chinezesc din anii 1930..."

Un foxtrot pentru orchestră compus la comanda Orchestrei Compozitorilor Americani și Fondului Național pentru Arte, primit cu entuziasm la prima audiție din ianuarie 1986 când a fost interpretat de Orchestra Simfonică din Milwaukee. După 12 minute de foxtrot, Orchestra Filarmonică La Scala condusă de Vasily Petrenko o are invitată pe una dintre cele mai importante violoniste ale lumii - Isabelle Faust, o prezență binecunoscută melomanilor și din Festivalul Internațional "George Enescu", unde a încântat cu vioara sa - un Stradivarius din 1704 - numită și "Frumoasa adormită", redescoperită în 1900 după ce a fost uitată într-o mansardă timp de 150 ani.

Veți reasculta suntetul acestei viori în Concertul nr.1 de Bela Bartok. Seara se încheie cu Dansurile simfonice op.45 de Serghei Rahmaninov. Este cântecul de lebădă al compozitorul rus - ultima lucrare compusă în 1940 în Long Island, refugiul său din Statele Unite ale Americii.

Radio România Muzical transmite ultima seară din stagiunea 2023 a Filarmonicii La Scala, luni, 20 noiembrie, ora 21.00.

Jeanine Costache