Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Ștefan Pop în rolul Cavaradossi, ”o performanță de care ne vom aminti mult timp”
(The Telegraph)

Publicat: joi, 2 Noiembrie 2023 , ora 9.39

Nu se întâmplă pentru prima oară ca Seara de opera să ofere ascultătorillor ei posibilitatea de a asculta un compact disc în avanpremiera lansării lui. Dar, este pentru prima oară când unul dintre protagoniști este artist român! Așa că, da, vă fac acum invitația de a nu rata ediția din această sâmbătă a Serii de operă cu o uriașă insistență. Artistul de care vorbesc este tenorul - născut la Bistrița, Ștefan Pop, iar integrala pe care o voi difuza este Tosca, de la Casa de discuri Pentatone.

Cavaradossi! - ce rol, ce partitură…

Un rol ce te poate strivi și în care te poți simți apăsat de gloria a cel puțin 10 tenori legendari, o partitură pe care Ștefan Pop o abordează însă cu mare dezinvoltură și cu o afinitate de mijloace artistice remarcate încă de la debutul lui în rol din februarie 2022, de la Opera Regală Covent Garden din Londra:

Cu adevărat entuziasmant a fost tânărul tenor român Ștefan Pop - câștigător al Concursului Operalia. Am auzit vreodată un debut de rol mai bun în această producție? Aproape că aș spune NU - dacă nu ar fi fost, cu câteva luni mai înainte, debutul tânărului star britanic, Freddie De Tommaso. Pop a cântat romanza "Recondita armonia" din actul I, colorând-o cu inflexiuni de Nemorino - moi și juvenile, pentru ca să lovească apoi cu "E lucevan le stele" și să șteargă orice urmă de îndoială în privința dramatismului vocii sale. Suntem în Belcanto. O performanță de care ne vom aminti încă mult timp, poate chiar peste câteva decenii… (The Telegraph)

Și despre versiunea discografică a operei - girată de Pentatone, probabil că se va vorbi/scrie mult. Dar, prima părere va rămâne pentru totdeauna cea pe care o veți asculta sâmbăta aceasta la Seara de operă: părerea - deosebit de avizată a criticului muzical Costin Popa...

Luminița Arvunescu