Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

În direct de la Hamburg: Violonistul Joshua Bell în concert cu Orchestra Simfonică „Elbphilharmonie” condusă de Alan Gilbert

Publicat: vineri, 27 Octombrie 2023 , ora 11.40

Laureat al Premiilor Grammy, violonistul Joshua Bell este, începând din această stagiune, artist în rezidență al NDR Elbphilharmonie. Astfel, i-a revenit și misiunea de a deschide (în luna septembrie) stagiunea Orchestrei Simfonice Elbphilharmonie, alături de Alan Gilbert - dirijor șef al ansamblului încă din 2019.

În această formulă interpretativă va urma un turneu european în perioada 6-12 noiembrie. Vor concerta la Basel, Budapesta, Zagreb, Erlangen și Frankfurt. Dar, înainte de plecare, vor prezenta programul turneului și publicului de acasă, de la Hamburg, într-o serie de două concerte ce vor avea loc vineri, 3 și, respectiv sâmbătă, 4 noiembrie.

Evident, Radio România Muzical nu putea să lipsească din această ecuație, fiind, din nou, unicul post din rețeaua Uniunii Europene de Radio care va difuza în transmisiune directă primul dintre cele două concerte de la Hamburg.

În program - două capodopere romantice. Mai întâi, îl vom asculta pe Joshua Bell interpretând, alături de orchestra condusă de Alan Gilbert, Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski. Precum alte lucrări din repertoriul universal, unicul concert pentru vioară scris de Ceaikovski nu a încântat publicul și, mai ales, criticii de la prima audiție. Partitura s-a impus treptat, fiind astăzi un titlu de mare valoare în repertoriul oricărui violonist virtuoz.

În partea a doua, vom asculta Simfonia a V-a în do diez minor de Gustav Mahler. Aș menționa că Alan Gilbert s-a autointitulat drept un pasionat admirator al lui Mahler, astfel că va fi interesant să urmărim viziunea sa asupra impresionantei creații. Nu uităm că a trecut aproximativ o lună de când am audiat acest opus cu Orchestra Simfonică BBC condusă de dirijorul finlandez Sakari Oramo, așadar avem prilejul de a reasculta această partitură, dar într-o altă versiune interpretativă și sunt convinsă că și de această dată vom aprecia înaltul nivel artistic al muzicienilor.

Vă invit vineri, 3 noiembrie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, pentru a urmări acest concert transmis în direct de la Elbphilharmonie din Hamburg.

Florica Jalbă