Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

THE GREAT PUCCINI cu... „the great Tetelman”

Publicat: joi, 26 Octombrie 2023 , ora 13.08

"Fără Puccini, lumea teatrului liric nu ar fi fost aceeași" - declară cu convingere Jonathan Tetelman în bookletul noului său album solo - album a cărui audiție v-o ofer sâmbătă seară, în premieră radiofonică. Și, fără îndoială, are dreptate.

"Am o asemenea afinitate cu personajele lui Puccini, încât îmi este imposibil să stau departe de ele!" - este o altă declarație a lui Tetelman. "Muzica lui spune povești mai bine decât o fac chiar cuvintele. Melodiile și temele sale ridică până la zenit emoția umană (...) Ascult, studiez și mă încarc cu această muzică, zilnic (...) Este mereu ceva de învățat la Puccini, iar mintea mea va rămâne pentru totdeauna deschisă în fața creației sale ..."

Cine este Jonathan Tetelman?

Născut în Chile - dar adoptat în Statele Unite și crescut în Princeton, New Jersey - Jonathan Tetelman (35 de ani) este tenorul pentru care prestigioasa casă de discuri Deutsche Grammophon a făcut un veritabil coup de foudre, artistul cu succese notabile - în special cu rolurile pucciniene: Rodolpho (Boema), Pinkerton (Madama Butterfly) și Cavaradossi (Tosca).

S-a îndrăgostit de operă la vârsta de 10 ani, când a auzit o înregistrare cu "Nessun dorma" cântată de Luciano Pavarotti. Și a început studiul vocii ca bariton. Debutul pe scena lirică mondială realizându-l ca tenor, la 26 de ani.

În prezent, este descris ca un "total star" - de cotidianul The New York Times!

Ca "a major talent" - de revista Opera News!

"Un artist care amintește de Franco Corelli (înalt, frumos, carismatic) și cu o voce ce aduce întrucâtva cu cea a lui Jonas Kaufmann" (Forum opera)

Cu ce cucerește artistul? Cu un timbru solar, o emisie clară și o trăire ardentă - ce știe să suscite emoția auditoriului în mod constant..."Tetelman are în față o carieră strălucită" - fiind părerea-verdict cu care președintele casei de discuri Deutsche Grammophon, dr. Clemens Trautman, a semnat un contract de exclusivitate cu tenorul american.

Luminița Arvunescu