Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Martha Argerich deschide stagiunea Orchestrei Simfonice Naționale RAI la Auditoriumul 'Arturo Toscanini' din Torino!

Publicat: joi, 19 Octombrie 2023 , ora 14.03

Concertul de deschidere a stagiunii 2023-2024, susținut de Orchestra Simfonică Națională a Radioteleviziunii Italiene sub bagheta lui Fabio Luisi și preluat în transmisiune directă de Radio România Muzical, va avea loc joi, 26 octombrie, la Auditoriumul "Arturo Toscanini" din Torino și va fi centrat în jurul marii pianiste Martha Argerich.

Ea va interpreta Concertul nr. 1 op. 15 în Do major pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven.

Pasionată de lucrările care debordează de virtuozitate, în special de capodoperele compuse în secolele XIX și XX, Martha Argerich are un repertoriu uriaș care include pagini muzicale din toate epocile, de la Bach la Bartok, de la Beethoven la Messiaen, trecând desigur și prin creațiile marilor romantici - Chopin, Schumann, Liszt, Ceaikovski sau ale compozitorilor de secol 20 - Debussy, Ravel, Franck, Prokofiev, Stravinski, Șostakovici.

Pianista argentiniană a colaborat de-a lungul carierei sale cu orchestre prestigioase, cu mari dirijori, a participat adesea în festivaluri din America, Japonia sau Israel, dar și din Europa și în acest sens este memorabil concertul pe care Martha Argerich l-a susținut în această toamnă în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" de la București.

În a doua parte a serii de 26 octombrie, Fabio Luisi, care este dirijor emerit al Orchestrei Simfonice Naționale a Radioteleviziunii Italiene, va oferi publicului prezent la Auditoriumul "Arturo Toscanini" din Torino, Simfonia a 5-a în mi minor op. 64 de Piotr Ilici Ceaikovski.

Fabio Luisi este un dirijor italian care abordează atât repertoriul simfonic, cât și cel de operă. În 2011, Luisi i-a succedat lui James Levine la Metropolitan Opera din New York. În prezent, el conduce Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Italiene, dar colaborează și cu Orchestra Simfonică din Dallas sau cu Orchestra Simfonică NHK din Tokyo.

Vă așteptăm joi, 26 octombrie 2023, de la ora 21.30 când veți putea urmări la Radio România Muzical acest concert de excepție!

Laura Ana Mânzat