Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

ICMA și Claseek anunță o strângere de fonduri pentru un nou concert dedicat contrabasului și orchestrei

Publicat: luni, 9 Octombrie 2023 , ora 12.12

ICMA (International Classical Music Awards) și Claseek anunță o strângere de fonduri pentru susținerea colaborării dintre doi premiați la galele ICMA: compozitorul Ivan Boumans, câștigător al premiului Compozitorul anului 2020/2021 și contrabasistul Marc-André, care a primit ICMA-Classeek Award în 2023.

Acest proiect, avându-l curator pe Remy Franck, președintele juriului ICMA, aduce împreună două talente excepționale, având ca scop compunerea și interpretarea în premieră a unui nou concert pentru contrabas și orchestră. 

Creator a peste 170 de lucrări, Ivan Boumans este un compozitor apreciat, ale cărui lucrări au fost interpretate de ansambluri prestigioase, precum Filarmonica din Luxemburg sau Orchestre National de France. El crede în potențialul încă neexploatat al contrabasului, iar acest concert își dorește să scoată din umbră acest instrument.

Marc-André, primul laureat ICMA Classeek Award, este un adevărat pionier în muzica cultă, cu un sunet elegant, o profundă muzicalitate și dorința de a trece dincolo de limite. Este cel mai potrivit artist pentru punerea în realitate a proiectului componistic semnat de Ivan Boumans.

Remy Franck, President ICMA: "Când Marc-André mi-a spus că este în căutarea unui nou concert pentru contrabas și orchestră, imediat m-am gândit la Ivan Boumans. Ținând cont de calitatea muzicienilor implicați, sperăm că acest proiect va fi un mare succes."

Ivan Boumans: "Prea des, contrabasul a fost considerat doar un instrument de acompaniament. Este, totuși, un instrument care oferă multe posibilități la care să te gândești. A compune un concert pentru acest instrument nu este doar o provocare pentru compozitor, ci și o oportunitate de a pune reflectorul pe care acest instrument subestimat."

Marc-André: "Marele scop al vieții mele a fost dintotdeauna să trec dincolo de limite, să fac ceva ce nu s-a mai făcut vreodată. Ca interpret, găsesc că este datoria mea să lucrez cu compozitorii de azi, pentru a crea ceva nou în istoria muzicii și pentru a arăta lumii cât de frumos poate să sune acest instrument subestimat."

Artiștii, Claseek și ICMA invită publicul larg să susțină acest proiect. Linkul proiectului este accesibil aici.