Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Capodopere simfonice de Mozart și Messiaen Teatrul La Scala din Milano

Publicat: miercuri, 4 Octombrie 2023 , ora 17.09

Dirijoarea cu origini australiene Simone Young va conduce în seara de miercuri, 11 octombrie 2023, Orchestra "La Scala".

Simone Young este recunoscută ca o stea a generației sale, cu o carieră strălucitoare ca director muzical al Filarmonicii și Operei de Stat din Hamburg în perioada 2005-2015, admirată pentru realizarea remarcabilă a integralelor operelor de Strauss și Wagner. De-a lungul carierei sale, Simone Young a condus ansamblurile celor mai importante teatre de operă din lume, dar a revenit mereu acasă, în Australia, unde a abordat și repertoriul simfonic la pupitrul orchestrelor simfonice din Queensland, Adelaide și Melbourne.

Orchestra Filarmonică "La Scala" a fost fondată de Claudio Abbado în 1982, împreună cu muzicienii Operei La Scala, cu scopul de a interpreta și creații din repertoriul simfonic și pentru a adăuga astfel o dimensiune suplimentară marii tradiții de operă milaneze.

Simone Young a inclus în programul concertului care va avea loc chiar pe scena Teatrului "La Scala" din Milano, două creații aflate la poli opuși din punct de vedere estetic: Simfonia nr. 38 KV 504 în Re major " Praga" de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia "Turangalîla" de Olivier Messiaen.

Simfonia 38 de Mozart a avut premiera la Praga, la 19 ianuarie 1787, în timpul primei vizite a lui Mozart în acest oraș. De aici, denumirea de Simfonia Praga. Este scrisă în trei mișcări, îi lipsește Menuetul, dar beneficiază de un final grandios, amintind oarecum de tumultul finalelor beethoveniene.

În partea a doua a concertului, vom asculta "Turangalîla" de Olivier Messiaen, cu participarea excepțională a pianistei Yuja Wang; la unde Martenot o veți urmări pe Cécile Lartigau.

"Turangalîla" este o lucrare monumentală care implică peste o sută de muzicieni pe scenă și o gamă foarte largă de percuții, pian și unde Martenot, acest instrument electronic timpuriu, ușor rudimentar dar care reușea să producă efecte sonore asemănătoare unor vibrații, prin alunecarea unui inel de-a lungul unui fir.

Simfonia "Turangalîla" de Olivier Messiaen, cu un titlu care atinge ideea curgerii timpului măsurat în iubire cosmică, este impregnată de misticism și transfigurare. Autorul și-a dorit să sugereze o iubire care se realizează pe deplin în moarte: "Pentru a înțelege măreția acestei piese și așa-zisele excese instrumentale, trebuie să ne reamintim că uniunea dintre doi oameni înseamnă și o puternică transformare pentru ei, producând în același timp și transformări la scară cosmică."

În transmisiune directă, la Radio România Muzical, miercuri 11 octombrie 2023, de la ora 21.00, Concertul Orchestrei "La Scala" din Milano! Dirjează Simone Young.


Laura Ana Mânzat