Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

ÎN DIRECT de la Barcelona - opera Evgheni Oneghin de Ceaikovski

Publicat: luni, 25 Septembrie 2023 , ora 10.18

Teatrul Liceu din Barcelona deschide noua stagiune de spectacole miercuri, 27 septembrie 2023, cu o nouă producție cu opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski. Montarea este realizată în coproducție cu Opera din Oslo și cu Teatro Real din Madrid, purtând semnătura regizorului german Christof Loy. Capodopera maestrului rus revine pe scena de operă din Barcelona după o absență de 25 de ani! Evgheni Oneghin ar fi trebuit să fie pus în scenă încă de acum trei stagiuni, la Barcelona, însă pandemia a oprit producția. Acum ea a fost reluată.

A cincea dintre cele zece opere compuse de Ceaikovski, Evgheni Oneghin este cu siguranță cea mai cunoscută și des cântată creație de gen a artistului. Libretul, conceput în mare parte chiar de compozitor, are la bază romanul omonim în versuri al lui Pușkin, una dintre cele mai faimoase povești ale literaturii ruse de secol XIX. Acțiunea îi are în centru pe Evgheni Oneghin, un tânăr aristocrat blazat, și pe Tatiana Larina, care se îndrăgostește de el. Povestea lor de dragoste este decalată - Oneghin realizează că o iubește pe Tatiana abia după ce ea s-a căsătorit cu altcineva. Tot el este cel care acceptă să se dueleze cu cel mai bun prieten al său, tânărul poet Lenski, pe care îl ucide. (O crudă ironie a făcut ca Pușkin însuși să moară într-un duel, o practică frecventă în acea perioadă).

La Barcelona, rolul Tatianei va fi interpretat de soprana rusă Svetlana Aksenova, care a debutat la Teatrul Liceu în urmă cu nouă ani. Partenerul ei, în rolul titular, este baritonul norvegian Audun Iversen, care debutează, cu acest prilej, pe scena spaniolă. Ambii artiști au interpretat aceste roluri cu ocazia premierei aceste producții, la Oslo, în anul 2020, chiar înainte de începutul pandemiei. Din distribuție mai fac parte tenorul rus Alexei Nekliudov, pe care îl ascultăm în Lenski, un rol pe care artistul l-a interpretat și în cadrul Festivalului de la Bregenz. O altă voce rusă, mezzo-soprana Victoria Karkacheva, dă viață rolului Olgăi, sora Tatianei. Karkacheva este câștigătoare a unor importante competiții de canto - în urmă cu trei ani a fost laureată a Concursului Francisco Vinas, iar acum doi ani a câștigat Operalia, celebra competiție patronată de Placido Domingo. De asemenea prezentă în distribuția spectacolului din 27 septembrie este soprana română Liliana Nikiteanu, pe care o vom urmări în rolul Larinei, mama Tatianei și a Olgăi. Pe scenă sunt prezenți și mezzo-soprana Elena Zilio, în Filipievna, doica, și bas-baritonul englez Sam Carl, în partitura Prințului Gremin, soțul Tatianei. Soliștii cântă în compania Corul și a Orchestrei Teatrului Liceu din Barcelona. La pupitrul dirijoral se află Josep Pons, directorul muzical al instituției.

Ceaikovski avea 40 de ani când opera Evgheni Oneghin a fost cântată în primă audiție; atunci, în 1879, partitura a fost interpretată de un grup de studenți ai Conservatorului din Moscova. Doi ani mai târziu opera era montată pe scena Teatrului Mare din capitala Rusiei, iar în zilele noastre ea continuă să fie prezentă în repertoriul marilor teatre de operă din lume, fiind foarte apreciată și iubită.

Irina Cristina Vasilescu