Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Aniversare DAN GRIGORE

Publicat: marți, 1 August 2023 , ora 18.04

Există în istoria vieții muzicale românești câteva portrete de interpreți ale căror nume au acționat ca un veritabil magnet pentru public, decenii de-a rândul: sălile deveneau arhipline căci nu numai melomanii doreau să asiste la concerte sau recitaluri, ci și cei care trăiau cu sentimentul că se vor întâlni, pe scenă, cu o... vedetă, cu un personaj pregnant al universului artistic contemporan lor, aureolat de superlative!

Un asemenea autentic star al stagiunilor românești - în înțelesul cel mai cuprinzător al unei astfel de metafore, argumentat printr-o varietate de apariții pe scene, în ipostaze diverse, adesea mai puțin convenționale, pline de spontaneitate și culoare - un asemenea personaj a întruchipat pianistul Dan Grigore, născut chiar în 6 august, acum 8 decenii!

În fața claviaturii dar și în alt decor (pe scenă sau dincolo de ea), maestrul Dan Grigore și-a rostit cu multă convingere ideile, exprimate fie prin muzică, fie prin vorbe; câteodată parcă... doar cu privirea oferă un verdict, lăsându-te să înțelegi mai mult decât ar putea spune cuvintele.

Fascinat de claviatura pianinei de acasă încă de la 3 ani și jumătate, Dan Grigore a navigat în deceniile de viață și de carieră prin meandrele istoriei noastre, printre schimbările vremurilor, printre anii de ascensiune strălucitoare și cei despre care a povestit mereu - deschis - cum a fost ... "reținut" din drumul său!

Pentru cele aproape două ore și jumătate am ales câteva dintre înregistrările sale, sugerând doar fațete ale repertoriului abordat cu aplomb și dăruire, iar din zecile de minute pe care a avut amabilitatea să le încredințeze microfonului am selectat câteva gânduri despre ceea ce a însemnat pentru acest artist Muzica, Publicul sau chiar Pianul...

Nu o biografie, ci doar o schiță de portret, de fapt de... autoportret Dan Grigore; ascultați-l chiar de ziua sa cântând (dar și vorbind) pe muzicianul născut în 6 august 1943: duminică, 6 august, de la ora 10.00! O "Grădină de sunete" specială...

Anca Ioana Andriescu