Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live: Pinchas Zukerman - solist în Concertul în Re major de Beethoven la Saarbrucken

Publicat: joi, 20 Aprilie 2023 , ora 15.47

De câteva săptămâni nu mai sunt locuri la seria de concerte susținute de Deutsche Radio Philharmonie în aceste zile, avându-l ca solist pe Pinchas Zukerman! La Kaiserslautern și la Saarbrucken, faimosul muzician a propus întâi publicului Concertul nr.1 în sol minor de Max Bruch (în programe speciale, la ora prânzului, cuprinzând și poemul simfonic Finlandia de Jean Sibelius) pentru ca serilor de vineri și, respectiv, sâmbătă să le revină onoarea monumentalului Re major de Beethoven!

Așadar violonistul Pinchas Zukerman se află în prim planul acestor afișe, orchestra fiind condusă de Pietari Inkinen, tânărul finlandez care ocupă și postul de dirijor șef al ansamblului. La cei aproape 75 de ani (pe care îi va împlini în iulie), Pinchas Zukerman are o carieră strălucită ce însumează mai bine de o jumătate de veac pe marile podiumuri, reunind ipostaze diferite: de solist la vioară și la violă, de dirijor și partener de muzică de camera, de îndrumător al unor noi generații. La fel de convingător în oricare dintre repertoriile abordate, Pinchas Zukerman lasă impresia că este construit pentru scenă; are acea prestanță interpretativă care se reflectă în veridicitatea versiunilor sale, are acea siguranță a artistului de mare calibru care reliefează nu numai liniile și volumele muzicale imaginate de compozitor, ci și echilibrul arhitecturii sonore pe care o clădește.

Elanul tineresc pe care îl degajă prezența lui Pietari Inkinen la pupitrul dirijoral poate să păcălească privitorii; cu studii de vioară și pian începute de la vârsta de 4 ani, interpretul finlandez se apropie de 4 decenii de activitate muzicală (va împlini chiar la finalul săptămânii viitoare 43 de ani!). Din 2017, se află la cârma acestui colectiv german, iar cariera sa este în plină ascensiune, așa cum sugerează și prezențele sale în cadrul Festivalului Wagner de la Bayreuth, dirijând Walkiria în 2021 și fiind programat ca dirijor al Tetralogiei în 2022 (din motive de sănătate a trebuit însă să renunțe la acest proiect anul trecut, organizatorii anunțând atunci includerea sa în calendarul ediției următoare).

Seara pe care o preia în direct și Radio România Muzical de la Saarbrucken se deschide cu o emblematică incursiune în creația lui Jean Sibelius: poemul simfonic Finlandia - nostalgic romantica pagină a compozitorului-violonist nordic! Iar în partea a doua (după Concertul în Re major pentru vioară și orchestră de Beethoven) va răsuna o altă dimensiune a Romantismului European, ilustrată de Școala națională cehă de această dată: cea de a 8-a Simfonie, cea în Sol major op.88 de Antonin Dvorak.

Scena europeană din 21 aprilie, de la ora 21.00, se anunță un autentic eveniment artistic, prin această transmisiune în direct pe care Radio România Muzical v-o oferă în dar!

Anca Ioana Andriescu