Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Rezultatele competiției pentru bursa "Moștenitorii României muzicale", acordată de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera

Publicat: vineri, 31 Martie 2023 , ora 16.21
Proiectul "Moștenitorii României muzicale", care a pornit în 2018, a însemnat până în prezent aproape 30 recitaluri și concerte din București, precum și în centre culturale importante din țară și din străinătate, susținute de tineri muzicieni români cu o importantă carieră internațională, dar și două duble CD-uri apărute în 2019 și 2021 la Editura Casa Radio.

Din 2020, sub egida "Moștenitorii României muzicale" se organizează și un concurs pentru o bursă în valoare de 4.000 euro, oferită cu generozitate de Rotary Club Pipera, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani.

În 2023, pentru a patra ediție a competiției "Moștenitorii României muzicale" s-au înscris 19 tineri muzicieni. Juriul care a analizat aceste aplicații a fost alcătuit din personalități ale vieții muzicale românești: Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu - manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru - șef partidă Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director "Arcadia Chamber Music Classes", Șerban Mereuță - director artistic al Filarmonicii "Moldova" din Iași, membru al Cvartetului Ad libitum, Dan Petre - manager interimar al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", Dan Popescu - membru delegat din partea Rotary Club Pipera, Liliana Staicu- director Centrul Proiecte și Evenimente și Orchestrele și Corurile Radio România, Cristina Uruc - manager interimar Artexim, organizatorul Festivalului Internațional George Enescu.

În 2023, bursa în valoare de 4000 euro va reveni pianistului Nil Mladin, care va susține, ca parte a bursei, și un recital la București, organizat de Radio România Muzical. Nil Mladin va fi, de asemenea, invitat să susțină un concert în compania Orchestrelor Radio, precum și recitaluri organizate de Filarmonica din Brașov și Tinerimea Română de București. La Filarmonica din Cluj, urmează să apară în cadrul unui concert de concerte, precum și în cadrul unui recital organizat sub semnul festivalului "Toamna muzicală clujeană" 2023. I-a fost oferit și un contract de reprezentare artistică de către Artexim. În plus, Nil Mladin urmează să înregistreze în studiourile Radio România în 2024.

Nil Mladin (24 ani) a început studiul pianului la București și a fost elev al Colegiului Național de Muzică "George Enescu" din București. Și-a continuat studiile la Academia Regală de Muzică din Londra, unde a fost admis cu bursă integrală, al cărei absolvent este în momentul de față și unde continuă cu o specializare post-universitară centrată pe creația secolului XX. Nil Mladin este câștigător al mai multor concursuri naționale de pian din România; un artist sensibil și care a evoluat spectaculos în ultimii ani, Nil Mladin este cu siguranță o voce importantă printre tinerii pianiști din contemporaneitate.

Luând în considerare încurajarea cât mai multor talente românești, ținând cont și de nivelul profesional ridicat al tinerilor muzicieni prezenți în concurs, juriul a decis să acorde și alte beneficii profesionale concurenților.

Radio România Muzical oferă o sesiune de înregistrări speciale pentru clarinetistul Petru Pane.

Pianista Maria Bădiță și clarinetistul Petru Pane urmează să susțină recitaluri organizate de Filarmonica "Moldova" din Iași.

Sunt invitați să susțină recitaluri organizate de Filarmonica din Brașov violoncelistul Jan Sekaci, clarinetistul Petru Pane, pianistul Radu Stoica, contratenorul Alexandru Costea, flautista Ilinca Chiriță și violonista Dora Lăpuște.

Urmează a fi reprezentați artistic de Artexim contratenorul Alexandru Costea, violoncelistul Jan Sekaci, pianistul Radu Stoica.

Vor fi invitați să susțină recitaluri organizate de Centrul Național de Arte "Tinerimea Română" clarinetistul Petru Pane, pianistul Radu Stoica, violoncelistul Jan Sekaci, contratenorul Alexandru Costea.

În cadrul unui concert de concerte vor evolua la Filarmonica "Transilvania" din Cluj-Napoca clarinetistul Petru Pane și contratenorul Alexandru Costea. Violonista Dora Lăpuște și clarinetistul Petru Pane sunt, de asemenea, invitați în proiecte derulate alături de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca.

Radio România Muzical și Clubul Rotary Pipera doresc să mulțumească tuturor muzicienilor participanți la selecția pentru bursa "Moștenitorii României muzicale". Muzica românească are viitor doar prin cei care duc mai departe tradiția performanței și profesionalismului.

*************************************************************** 

Radio România Muzical și Rotary Club Pipera anunță lansarea înscrierilor pentru a patra ediție a bursei "Moștenitorii României muzicale".

Bursa "Moștenitorii României muzicale", menită să sprijine valorile artei interpretative românești în domeniul muzicii clasice, se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Valoarea bursei este de 4.000 euro și se acordă integral unui singur bursier. Fondurile alocate bursei provin majoritar din donațiile strânse în cadrul turneelor "Wind, water, earth", derulate în 2022 de compozitorul Dan Popescu, violonistul Alexandru Tomescu, pianista Sînziana Mircea și violoncelistul Ștefan Cazacu.

Desfășurarea competiției pentru obținerea bursei "Moștenitorii României muzicale"

Candidații vor depune aplicații online pentru înscriere, până la data de 21 mai 2023.

Juriul va analiza aplicațiile începând cu data de 22 mai, cel mai târziu la data de 20 iunie 2023 urmând să fie anunțat câștigătorul bursei.

Condiții de participare

Pot aplica interpreți cu cetățenie română născuți între 1 ianuarie 1999 și 31 decembrie 2007, indiferent de instrument/tip de voce, de forma de învățământ și locul unde studiază în prezent. Câștigătorii edițiilor precedente nu mai au dreptul de a participa la prezenta ediție.

Bursa se acordă pentru susținerea unui proiect specific propus de candidat, în relație cu evoluția sa profesională. Bursa poate fi folosită pentru susținerea la instituții de învățământ din țară și din străinătate, participarea la masterclasses, achiziția unui instrument, realizarea de înregistrări audio/video, editarea de discuri sau oricare alte activități relaționate cu devenirea profesională a unui muzician.

Juriul nu va analiza forma în care este conceput proiectul, ci conținutul efectiv al acestuia, precum și capacitatea aplicantului de a-l susține efectiv, demonstrată prin înregistrările cu care se înscrie în competiție.

Câștigătorul bursei va susține un recital la București, ca parte a bursei obținute.

Juriul poate decide și asupra unor beneficii suplimentare oferite bursierului/finaliștilor: înregistrări speciale, concerte în stagiune, prezențe în emisiuni, susținerea candidaturii pentru titlul de "Tânăr artist al anului" la gala ICMA (International Classical Music Awards).

Înscrierea în competiție

Candidații vor trimite la adresa cristina.comandasu@radioromania.ro dosarul de înscriere care trebuie să cuprindă:

· Proiectul propus de candidat, pentru care solicită bursă

· O copie după actul de identitate, care să ateste vârsta candidatului

· Un CV profesional, din care să reiasă experiența artistică a candidatului

· Cel puțin cinci linkuri youtube către evoluții relevante ale candidatului, din recitaluri/concerte anterioare - se acceptă înregistrări realizate cu mijloace non-profesionale (telefon mobil), needitate, realizate începând cu luna ianuarie 2022

· Date de contact

· Fișa repertorială generală a candidatului

Juriul

Juriul este alcătuit din: Cristina Comandașu - manager Radio România Muzical, inițiatoarea proiectului, Ioan Dragoș Dimitriu - manager al Filarmonicii din Brașov, Răsvan Dumitru - șef partidă Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca, membru al Cvartetului Arcadia și director "Arcadia Chamber Music Classes", Șerban Mereuță - director artistic al Filarmonicii "Moldova" din Iași, membru al Cvartetului Ad libitum, Dan Petre - manager interimar al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română", Dan Popescu - membru delegat din partea Rotary Club Pipera, Liliana Staicu - director Centrul Proiecte și Evenimente și Orchestrele și Corurile Radio România, Cristina Uruc - manager interimar Artexim.

Deciziile juriului nu pot fi contestate.

Informații suplimentare pot fi obținute la adresa cristina.comandasu@radioromania.ro.