Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Brahms și Ceaikovski în direct de la LAC Lugano

Publicat: luni, 13 Martie 2023 , ora 12.00

Concertul op. 77 în Re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms și Simfonia a III-a op. 29 în Re major de Piotr Ilici Ceaikovski sunt cele două capodopere pe care le veți putea asculta în direct, joi 16 martie, la Scena europeană.

Desigur, vedeta serii va fi violonista Julia Fischer - o muziciană binecunoscută publicului bucureștean prin prezențele repetate în Festivalul Internațional "George Enescu". Este una dintre cele mai importante violoniste din lume, o muziciană versatilă, cunoscută și pentru extraordinarele sale abilități ca pianistă, muziciană de cameră și profesoară de vioară. Premiul I la Competiția Internațională Yehudi Menuhin din 1995 a fost unul dintre punctele cheie la începutul carierei sale, și de atunci a cântat frecvent cu orchestre de top din întreaga lume, lucrând frecvent cu dirijori de renume, precum Herbert Blomstedt, Vladimir Jurowski, Riccardo Muti, Esa-Pekka Salonen, Yuri Temirkanov și Franz Welser-Möst.

În 16 martie, la LAC Lugano, Julia Fischer este invitata Orchestrei Elveției Italiene, conduse de dirijorul ei principal, Markus Poschner. LAC Lugano, un modern centru cultural dedicat muzicii, artelor vizuale și spectacolului, deschis în 2015 este "casă" pentru Orchestra Elveției Italiene. Ansamblul se bucură de succes sub bagheta lui Markus Poschner, dirijorul său principal din 2015. Primită cu entuziasm de public în principalele săli de concerte din Europa, Orchestra Elveției Italiene are o relație specială cu Martha Argerich care a ales Lugano drept sediu pentru proiectul care îi poartă numele. Și violoncelista Sol Gabetta a ales orchestra și sediul din Lugano pentru un parteneriat în vederea unui festival anual realizat în timpul Rusaliilor.

În 16 martie, Orchestra Elveției Italiene condusă de Markus Poschner va interpreta Simfonia a III-a op. 29 în Re major de Piotr Ilici Ceaikovski.

Radio România Muzical preia acest concert, joi 16 martie 2023, ora 21.30, fiind transmis în cadrul emisiunii Scena europeană.

Jeanine Costache