Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Despre Muzică și Viață cu... violoncelistul Mirel Iancovici

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2023 , ora 21.04

La inceputul lunii martie , in 1993, într-un București "cotropit" de nămeți, în Sala Radio era programat un concert cu o importantă semnificație: prima transmisiune în direct internațională realizată de Orchestra Națională Radio prin intermediul Uniunii Europene de Radio: solist era violoncelistul Mirel Iancovici, o personalitate interpretativă plecată din România, care revenea într-un asemenea context deosebit, interpretând Concertul pentru violoncel și orchestră nr.1 de Anatol Vieru. Amintiri deosebite pentru mai mulți dintre cei care se aflau în Radio pe atunci, care au rămas la fel de proaspete pentru muzician și acum, după aproape trei decenii!

Am mai avut prilejul de a sta de vorbă cu artistul de-a lungul timpului și - de fiecare dată - m-a impresionat cât de frumos curg cuvintele în frazele sale; recent, mi s-a confirmat aceeași impresie pe parcursul dialogul telefonic pentru seria de emisiuni Despre muzică și viață...

Cu sinceritate și o notă specială de emoție, Mirel Iancovici a răspuns la o banală întrebare...

"Muzica reprezintă totul pentru mine: este aerul pe care îl respir, este locul unde trăiesc... Nu mă limitez a spune: mă exprim prin Muzică ; eu nu mă exprim prin muzică ci sunt un vehicul al Muzicii!

N-aș putea concepe Viața fără Muzică..."

De la violoncelistul Mirel Iancovici am aflat că este continuatorul unui șir de generații de muzicieni, a căror activitate s-a desfășurat mai ales la Bacău, unde artistul a și început pregătirea muzicală. Ce interesant a fost drumul său spre valorificarea talentului prin studii aprofundate, cu profesori care au crezut în el, ce întâlniri memorabile a avut în anii de școală și apoi de facultate, cu personalități deosebite, ce surprize i-a oferit apoi viața după ce a plecat din România...

Am avut însă la dispoziție mult mai puține înregistrări decât mi-aș fi dorit pe a ilustra atât de bogata și diversa activitate princ care se concretizează preocupările muzicale ale solistului, interpretului de muzică de cameră, compozitorului, profesorului și animatorului de viață muzicală... Mirel Iancovici - un artist pasionat de universul sonor, imaginându-și o lume a comunicării culturale prin mijloace expresive variate.

Vorbind despre Muzică și despre repere din Viața sa, Mirel Iancovici este invitatul seriei "Despre muzică și viață..." în edițiile din 24 și 31 ianuarie, de la ora 19 (difuzate la Radio România Muzical în reluare sâmbăta, de la ora 13).

Anca Ioana Andriescu