Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Munchen: Leonidas Kavakos și Herbert Blomstedt

Publicat: marți, 10 Ianuarie 2023 , ora 17.38

La Munchen, în acest final de săptămână, un afiș cu două nume mari ale artei interpretative actuale.

Ii despart 4 decenii de viață... Ii reunesc însă multe secole de creație muzicală, prin versiunile interpretative pe care le făuresc împreună, mereu la fel de convingătoare.

Leonidas Kavakos - un violonist care își fructifică și preocupările dirijorale pe diferite meridiane ale vieții muzicale internaționale. Un artist cu un repertoriu impresionant, cu o discografie prestigioasă, care include și o variantă a celebrului Concert în mi minor pentru vioară și orchestră de Felix Mendelssohn, realizată în dublă ipostază de solist și dirijor, împreună cu ansamblul Cameratei Salzburg, în 2008. Leonidas Kavakos este unul dintre numele faimoase ale artei interpretative actuale, confirmându-și valențele de fiecare dată. La cei 55 de ani ai săi, Kavakos împletește prestanța maturității cu elanul tineresc, cu energia și vigoarea unui artist care "arde" pe scenă, degajând strălucire și vervă dar și echilibru și forța unei construcții riguroase...

Herbert Blomstedt & Leonidas Kavakos - Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Dirijorul scandinav născut pe meleaguri americane acum 95 de ani ne uimește de fiecare dată prin vivacitatea și energia cu care vine și acum în fața ansamblurilor. Conștient că epoca "șefilor de orchestră tirani" a apus demult, Herbert Blomstedt are un tip special de dialog cu membri ai colectivelor orchestrale, bazat pe foarte mult respect, pe nevoia de precizie și disciplină dar și de reliefare a unei viziuni comune asupra comunicării artistice. Muzica este cea care îi hrănește tinerețea spirituală și întâlnirea cu cea de a 4-a Simfonie de Bruckner - cu "Romantica" sa este probabil una dintre cele mai pregnante pledoarii în acest sens.

Mendelssohn și Bruckner - două dimensiuni romantice distincte, două veritabile "șlagăre" ale repertoriului concertant și, respectiv, simfonic, în tălmăcirea Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze, la Scena europeană - vineri 13 ianuarie, de la ora 21.

Anca Ioana Andriescu