Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Începe Hibernalul de Chitară!

Publicat: miercuri, 2 Decembrie 2015 , ora 9.45
Din 3 decembrie, în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român începe cea de-a cincea ediție a Hibernalului de Chitară. 6 seri, 12 recitaluri și 15 minunați artiști, într-un periplu muzical fascinant prin epoci și stiluri variate, de la baroc la contemporan și de la clasic la tradițional, străbătute, toate, de același sunet magic al chitarei - aceasta este oferta cu care festivalul își ispitește publicul. Ediția din acest an abundă în surprize. Sunt programate două recitaluri extraordinare oferite de doi mari maeștri internaționali, un trio inedit, prezent pentru prima dată pe scenă în această formulă, și un program de muzică barocă în primă audiție. Așadar, între 3 și 12 decembrie 2015, vă așteptăm să vă petreceți serile de iarnă împreună cu noi în Studioul Horia Bernea din strada Monetăriei, cu atât mai mult cu cât concertele sunt toate gratuite, iar sonoritatea colorată și caldă a chitarei dă glas unei omenii de care știm că vă este dor.

Hibernalul de Chitară se deschide joi, 3 decembrie, de la ora 20.00, cu o seară de excepție. Primul recital este oferit de Tudor Niculescu-Mizil, un tânăr muzician cu o clară vocație solistică, a cărui expresivitate a fost adesea remarcată. Seara continuă cu Maxim Belciug, carismaticul chitarist al Încântărilor, care urcă pe scenă de la ora 21.00 pentru un recital al trăirilor pure, în care ornamentele baroce alternează eclectic cu pasiunea tulburătoare a muzicilor tradiționale, reinterpretate într-un stil personal, spre desfățul auzului.

Vineri, 4 decembrie, în prima parte a serii, pe scenă urcă Ana-Maria Bibescu, una dintre cele mai talentate reprezentante ale noii generații de chitariști. Apoi, de la ora 21.00, publicul va putea asculta recitalul oferit de Mihai Cojocaru și George Popescu, cu un program ce pune în contrast acordurile lui Bach cu sononoritățile moderne ale unor autori contemporani, precum Paulo Bellinati, Ariel Ramírez sau Marco Pereira.

Prima serie de evenimente a Hibernalului de Chitară se încheie sâmbătă, 5 decembrie, cu două premiere. În prima parte a serii, protagonist va fi maestrul Leon Koudelak, solist de talie internațională, aflat pentru prima dată în România, care va oferi publicului unul dintre acele recitaluri pline de sensibilitate ce i-au adus faima pe scenele lumii. Seara continuă cu un trio inedit, alcătuit din chitariștii Maxim Belciug și Radu Vâlcu împreună cu muzicianul iranian Amir Heidarkhodaee, pe care publicul îi va asculta pentru întâia oară în această formulă, într-un program seducător de muzică veche abordată cu prospețimea primei întâlniri.

Hibernalul de Chitară se reia joi, 10 decembrie, de la ora 20.00, cu chitaristul George Popescu într-un recital solistic cu lucrări din creația unor autori precum Astor Piazzolla, Luiz Bonfa, Heitor Villa-Lobos și Roland Dyens. În a doua parte a serii, pe scenă urcă cvartetul format din Maria Chifu, Radu Vâlcu, Amir Heidarkhodaee și Mianda Soare, cu un program sincretic, de la clasic la modern, de la mitic la neconvențional, îngemănare de tradiție și avangardă.

Vineri, 11 decembrie, penultima seară a festivalului se deschide cu recitalul oferit de Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, un chitarist la care tehnica și nuanțele se împletesc ludic într-o expresie personală. De la ora 21.00, protagoniștii sunt Olivia Iancu și Claudiu Lobonț, care își vor struni chitarele într-un recital în duo de o rară plasticitate, străbătut de bucuria contagioasă a muzicii în stare curată.

Ultima seară a Hibernalului de Chitară programează sâmbătă, 12 decembrie, un regal de muzică spaniolă. În prima parte a serii, publicul se întâlnește cu José Luis Ruiz del Puerto, unul dintre cei mai străluciți chitariști spanioli de astăzi, aplaudat pe întreg continentul, care va oferi un recital de maestru. În încheiere, pe scenă va răsuna vocea fabuloasă a sopranei Rodica Vica, acompaniată cu artă la chitară de Maxim Belciug. Cei doi au pregătit o suită de "Tonuri umane" de José Marín, o bijuterie a barocului spaniol oferită în primă audiție cu acest prilej.

Concertele încep la ora 20.00 și se desfășoară în Studioul Horia Bernea din cadrul Muzeului Național al Țăranului Român din București (intrarea prin strada Monetăriei). Accesul publicului la toate concertele este gratuit.

Hibernalul de Chitară este organizat de Muzeul Național al Țăranului Român și Asociația Culturală Kitarodia și este finanțat de Ministerul Culturii.

Ediția din 2015 a Hibernalului de Chitară este dedicată memoriei lui Horia Bernea (14.09.1938 - 4.12.2000), unul dintre cei mai mari pictori români contemporani, al cărui nume a rămas definitiv legat de Muzeul Național al Țăranului Român, pe care l-a condus timp de 10 ani. În 4 decembrie 2015, se împlinesc 15 ani de când Horia Bernea s-a despărțit de noi, lăsându-ne o operă plastică mereu actuală și un demers etnomuzeografic pe care "îi plăcea să îl numească muzeologie născândă, pâlpâitoare". Detalii: http://www.muzeultaranuluiroman.ro.