Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Royal Fantasies - Consort Music For Three Viols

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2015 , ora 15.40

Joi, 19 noiembrie 2015, ora 19.00, la Marele Salon de Recepție al Muzeului Național Cotroceni, va avea loc concertul "Royal Fantasies" al ansamblului elvețian "The Little Light Consort". Concertul este susținut în cadrul Festivalului de Muzică Veche București 2015 (ed. a X-a).

Soma Salat-Zakariás (viola da gamba sopran), Mathilde Gomas (viola da gamba tenor) și Leonardo Bortolotto (viola da gamba bas) ne propun, la Cotroceni, "Fanteziile regale".

Ansamblul The Little Light Consort a fost înființat în anul 2011 de Soma Salat-Zakariás. Țelul său de a studia și interpreta diversele repertorii dedicate consortului de viola da gamba i-a adus alături de el pe gambiștii Leonardo Bortolotto, Mathilde Gomas, Christoph Prendl și Ryosuke Sakamoto. Întâlnirea lor s-a petrecut pe parcursul studiilor în cadrul "Schola Cantorum Basiliensis" (Basel).

Toți membrii ansamblului au absolvit cursurile de viola da gamba la clasa profesorului Paolo Pandolfo, având astfel o linie comună de înțelegere și interpretare muzicală. Ryosuke Sakamoto îndeplinește în cadrul ansamblului atât rolul de lăutist cât și rolul de gambist. Astfel, ansamblul are la dispoziție interpreți cu un excelent potențial și baze solide teoretice și practice. Toți membrii ansamblului sunt specializați în interpretarea pe toate instrumentele din familia violei da gamba (consortul de viole da gamba).

Membrii ansamblului The Little Light Consort lucrează împreună încă din anul 2008, căutând o formă comună de expresie și dezvoltând înțelegerea caracteristicilor interpretative specifice repertoriului dedicat consortului de viole da gamba.

Perfecționarea calităților lor interpretative s-a realizat în timp, în special pe parcursul studiilor din Basel dar și pe parcursul unor prestigioase masterclass-uri desfășurate sub îndrumarea profesorilor Anthony Rooley, Dominique Vellard, Evelyn Tubb, Paolo Pandolfo, Randall Cook sau Rebeka Rusò.

De la înființarea sa și până în prezent, ansamblul a susținut concerte în cadrul diverselor manifestări de profil din Elveția, Germania, Franța, Ungaria.

Consortul de viole ocupă un loc important în interpretarea instrumentală. Acestei formații i s-au dedicat numeroase pagini de literatură muzicală de către compozitorii englezi, în mod special. Consortul de viole era o formație foarte la modă în cadrul curților regale europene și în elevatele cercuri intelectuale ale vremii. A interpreta muzică în cadrul unui consort de viola da gamba constituia un semn de distincție iar cei care aveau un consort de viola da gamba erau considerați persoane cu influență.

"Consortul de viole" este originar din Anglia și este reprezentativ pentru cultura muzicală a acestei țări fiind una dintre formațiile muzicale cel mai frecvent utilizate. Consortul de viole a fost totuși foarte răspândit și în alte regiuni ale continentului european, bucurându-se de aprecierea a foarte muți dintre "admiratorii" instrumentului în sine sau angrenat în acest tip de formulă. A cânta într-un "consort de viole" însemna pe lângă o mare plăcere și o modalitate extrem de agreabilă de a-și petrece timpul împreună și socializa. Având în vedere faptul că termenul "consort" înseamnă "a acompania" în limba engleză, consortul de viole se poate asocia cu acompanierea unor linii vocale solistice. Aceasta era într-adevăr o practică frecvent utilizată în practica muzicală a acelei perioade.

Festivalul de Muzica Veche București are loc în perioada 20 octombrie - 28 noiembrie 2015 și cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se desfășoară la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Țăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul "Curtea Veche" și Muzeul Național al Pompierilor (Foișorul de Foc), cu participarea artiștilor și formațiilor din peste zece țări.

Ajuns la cea de-a zecea ediție, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între "cele mai frecventate festivaluri din București" (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Această ediție jubiliară a Festivalului de Muzică Veche București se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.


În program:

- Orlando Gibbons (1583-1625) - Fantasia III

- Thomas Lupo (1605-1669) - Pavan

- John Jenkins (1592-1678) - Ayre - Courante - Saraband

- John Coprario (ca.1570-1626) - Fantasia X

- Vincenzo Ruffo (ca.1508-1587) - El Perfidioso - La Gamba

- Orlando Gibbons (1583-1625) - Fantasia II

- Thomas Tomkins (1527-1656) - In Nomine

- Eustache Du Caurroy (1549-1609) - Quatriesme Fantasie sur Conditor Alme Syderum

- Alexander Agricola (ca.1445-1506) - Tandernaken

- Thomas Lupo (1605-1669) - Fantasia I

- Henry Purcell (1659-1695) - Fantasia II

- John Baldwin (ca.1560-1615) - A Browning


Interpretează:

The Little Light Consort (Elveția):

Soma Salat-Zakariás - viola da gamba sopran

Mathilde Gomas - viola da gamba tenor

Leonardo Bortolotto - viola da gamba bas

Detalii: www.earlymusic.ro

www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti

https://www.facebook.com/events/788893697887102/ (pagina evenimentului)

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărturești, Humanitas și benzinăriile OMV.