Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Primul concert 'The Gurdjieff Folk Instruments Ensemble' în România

Publicat: vineri, 27 Februarie 2015 , ora 9.53

"Un repertoriu care te uluiește și pe care îl simți desăvârșit" - The Guardian

Ansamblul The Gurdjieff Folk Instruments, câștigătorii Premiului Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, vin pentru prima oară în România.

Cei zece muzicieni, printre care cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia, vor concerta la Sala Radio din București pe 26 martie, cu începere de la ora 20.00.

Albumul "Music of Georges I. Gurdjieff", lansat de ECM în 2011, este un material discografic care a avut un succes remarcabil. S-a bucurat de aprecierea publicului care a umplut sălile de concerte în anii 2011 - 2012, a primit premii pentru interpretarea deosebită și recunoașteri din partea specialiștilor și presei internaționale: Premiul Edison Jazz/World 2012 pentru cel mai bun album internațional, obținut la Festivalul de jazz din Olanda.

Muzica ansamblului reprezintă o valoroasă sursă de informație etnomuzicologică, o incursiune fascinantă în muzica sacră, tradițională a unei epoci în care înregistrările audio nu-și făcuseră apariția. Sonoritățile armene, grecești, kurde, asiriene sau arabe poartă ascultătorii într-o rară călătorie, plină de mister și lirism.

"… o selecție rafinată de piese instrumentale, delicate și puternic obsesive. Ele sunt rezultatul interpretării la 14 instrumente acustice. Piesele se înlănțuie de la aranjamentele hipnotice specifice duduk-ului, instrument armean de suflat, și până la pasajele fine și rarefiate, sau la bucățile muzicale de dans, interpretate cu dârzenie și hotărâre la instrumentele cu coarde - kanon, sitar sau timpanon. Este un repertoriu care te uluiește și pe care îl simți desăvârșit." - Robin Denselow, "The Guardian"

Din programul concertului de la București fac parte compozițiile lui G.I.Gurdjieff și Komitas Vardapet, interpretate la pian și la instrumente tradiționale precum duduk, kamancha, oud, kanon sau blul. Este al doilea eveniment din turneul european 2015 al ansamblului, care cuprinde printre alte țări, Germania și Olanda.

Biletele s-au pus în vânzare la prețuri de 30 lei, 50 lei, 80 lei în funcție de categorie și pot fi achiziționate prin rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărturești și Humanitas) și online pe www.eventim.ro

Accesul publicului în sala de concertse va face începând cu 19:30. Înregistrarea audio/ video este interzisă pe toată durata concertului.


DESPRE
Ansamblul Gurdjieff

The Gurdjieff Ensemble a fost fondat în 2008 de pianistul și compozitorul armean Levon Eskenian și are în componența sa zece muzicieni, cei mai renumiți interpreți profesioniști de muzică instrumentală tradițională din Armenia.

Ansamblul poartă numele filozofului, maestrului spiritual, autorului și compozitorului Georges Ivanovitch Gurdjieff.

După douzeci de ani de explorare cu grupul său "Căutătorii adevărului", Gurdjieff a adus în Vest o învățătură necunoscută până atunci, despre locul Omului în univers și posibila lui evoluție.

Sunt mulți care spun - și anume cei care au o înclinație spre spiritualitate - că muzica lui Gurdjieff îi cheamă dintr- un loc îndepărtat, familiar și necunoscut în același timp.

Compozițiile lui Gurdjieff au fost studiate în America și Europa de Vest, în mare parte datorită transcripțiilor pentru pian făcute de compozitorul și pianistul rus de formație clasicistă Thomas de Hartmann.

Pianiști de seamă au interpretat piesele pentru pian: Keith Jarett, Laurence Rosenthal, Charles Ketcham, Linda Daniel Spitz, Alain Kremsky, Alessandra Celletti etc.

În programul concertului, alături de muzica lui Gurdjieff, sunt și piese din compozițiile lui Komitas Vardapet, compozitor, etnomuzicolog, pianist și dirijor mult apreciat în lumea muzicala a anilor 1900, in Europa de Vest. Unul dintre reprezentanții ei, compozitorul Claude Debussy, după un concert susținut de Komitas, a exclamat uimit: "Strălucitor! Mă înclin în fața geniului dvs. muzical, părinte Komitas".


Informații suplimentare despre Ansamblu și alte reacții ale presei internaționale găsiți în secțiunea Eveniment 2015 pe site-ul www.octava.ro.