Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

20 de ani cu Editura Casa Radio: cărți și hărți sonore la Gaudeamus 2018

Publicat: marți, 13 Noiembrie 2018 , ora 9.59
Se apropie viitorul, se aude, se vede…

90 de ani de Radio România și… 20 de ani cu Editura Casa Radio. 20 de ani de restituiri: voci valoroase la microfon și înregistrări de patrimoniu, montări radiofonice de excepție, povești rostite cu har înainte de culcare, marea poezie în rostirea prețioasă a Poetului, cărți și hărți sonore, sonorul tradus în vizual, întâlniri peste timp între artiști și actori, între poeți și critici literari contemporani, înregistrări muzicale care au făcut istorie pe scenă, înregistrări noi pentru o fonotecă de mâine. Așa am putea rezuma, în câteva cuvinte, primii douăzeci de ani de viață ai Editurii Casa Radio, o instituție care este atentă, cu fiecare pas pe care îl face, la o altă viață, cea a Radioului public, a arhivelor sale scrise și sonore. O Editură orientată deopotrivă către trecutul și viitorul patrimoniului radiofonic.

Editura Casa Radio vă așteaptă la cea de-a XXV-a ediție a Târgului Internațional de carte Gaudeamus, în perioada 14-18 noiembrie, la standul Radio România (Pavilionul Central Romexpo). Am pregătit pentru ascultătorii și cititorii noștri alături de noi titluri în colecțiile consacrate ale Editurii, o apariție hors collection, precum și o ediție aniversară de poezie.

În Colecția "Biblioteca de Poezie Românească" vă propunem o apariție (carte+CD) în premieră semnată de Ileana Mălăncioiu, Undeva deasupra, ilustrată de Tudor Jebeleanu și prefațată de criticul literar Eugen Negrici. În aceeași colecție vă invităm să îl citiți și să îl (re)ascultați pe Nichita Stănescu, într-o nouă apariție, care pornește de la un bestseller al editurii. Este vorba despre o carte și 2 CD-uri ce conțin poeme rostite la Radio, alături de tablete și convorbiri radiofonice semnate de Nichita Stănescu: Cartea vorbită. De asemenea, vă invităm la un triplu CD, o ediție aniversară Bacovia / Blaga / Botta - poeme rostite la Radio, înregistrări istorice din Arhivele Radio România (1954-1973) - prezentată de Bogdan Ghiu ("Mesajele secrete ale poeților") și cu alte analize semnate de Simona Popescu, Dinu Flămând și Bogdan-Alexandru Stănescu.

În Colecția "Teatru la microfon" vă invităm să ascultați și să citiți o carte cu CD absolut specială, care pornește de la Urmuz, acest "premergător al revoltei literare universale", cum îl numește Eugen Ionesco: Șambelan la viezuri, o "fantezie radiofonică" semnată de Pușa Roth după urmuzienele Pagini bizare. O ediție ilustrată de Daniel Ivașcu.

În Colecția "Radio-Prichindel" vă invităm să ascultați, să citiți și să desenați, alături de Lebedele lui H.C. Andersen, Spărgătorul de nuci de E.T.A. Hoffmann, Familia Chiț-Chiț de Ion Pas. Dacă primele două titluri sunt ilustrate de Carmen Acsinte, șoriceii Chiț-Chiț și cântecele lor celebre sunt semnate grafic de Alexandru Ciubotariu.

În Colecția "Noapte bună, copii!" vă propunem o săptămână de povești rostite seara de Sandu Sticlaru: șapte seri cu Amintiri din copilărie de Ion Creangă, un audiobook și un glosar de regionalisme pentru publicul contemporan.

În Colecția "Ora veselă" am pregătit un nou titlu: La microfon… Vasile Tomazian. Momente vesele din emisiunea "La microfon satira și umorul", 1959-1966, cu un studiu critic semnat de Florin Iaru.

Hors collection vă propunem o apariție cu totul ieșită din comun, o creație semnată de Alexandru Ciubotariu: Luceafărul în bandă desenată. O carte-obiect originală, însoțită de un CD cu trei rostiri ale poemului: una din Fonoteca Radio, alte două realizate cu ocazia acestei apariții (George Vraca, Ion Caramitru și Ada Condeescu).

Ne auzim și ne vedem la Gaudeamus!

După cum știți, la Editura Casa Radio marile voci dau cortina la o parte…

Mai multe detalii despre fiecare titlu pe www.edituracasaradio.ro

Programul lansărilor Editurii Casa Radio la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus 2018 (Pavilionul Central Romexpo, stand Radio România)

Vineri, 16 noiembrie

12.00-14.00

Cele mai noi apariții în Colecțiile "Radio-Prichindel" și "Noapte bună, copii!"

Atelier de povești & ilustrație de carte pentru copii. Cu participarea actriței Alexandrina Halic și a artiștilor Carmen Acsinte și Alexandru Ciubotariu.

E.T.A. Hoffmann, Spărgătorul de nuci, carte ilustrată de Carmen Acsinte și montare radiofonică pe CD semnată de Silvia Kerim (1982). Interpetează: Valeria Ogășanu, Alexandrina Halic, Fory Etterle, Ștefan Mihăilescu-Brăila ș.a.

Hans Christian Andersen, Lebedele, carte ilustrată de Carmen Acsinte și montare radiofonică pe CD (1967). Interpretează: Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Emil Hossu, Nineta Gusti ș.a.

Ion Pas, Familia Chiț-Chiț, carte ilustrată de Alexandru Ciubotariu și scenariu radiofonic semnat de autor (1965). Interpretează: Octavian Cotescu, Alexandrina Halic, Nicolae Grigorescu Bălănescu, George Groner ș.a.

Noapte bună, copii! Amintiri din copilărie în lectura lui Sandu Sticlaru (2005) - CD ilustrat de Alexandru Ciubotariu

Sâmbătă, 17 noiembrie

12.00-13.00

Lansarea unei noi apariții în Colecția "Biblioteca de Poezie Românească"

Ileana Mălăncioiu, Undeva deasupra. Poeme rostite la Radio (1990-2018). O ediție ilustrată de Tudor Jebeleanu. Participă: Ileana Mălăncioiu, Eugen Negrici, Luca Jebeleanu

13.00-14.00

hors collection

Mihai Eminescu, Luceafărul în bandă desenată. O carte-obiect semnată de Alexandru Ciubotariu. Conține CD cu trei rostiri din Fonoteca Radio (George Vraca, 1959; Ada Condeescu, Ion Caramitru, 2018). Participă: Alexandru Ciubotariu, Ada Condeescu, Ion Caramitru, Ion-Bogdan Lefter

14.00-15.00

Bacovia / Blaga / Botta. Poeme rostite la Radio. Ediție aniversară în Colecția Biblioteca de Poezie Românească, prezentată de Bogdan Ghiu. Participă: Bogdan Ghiu, Simona Popescu, Bogdan-Alexandru Stănescu. Moderator: Daria Ghiu.